Edit Content

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

Vojvođanski klaster organske poljoprivrede u poseti PG Zoltan Idei

Vojvođanski klaster organske poljoprivrede u poseti PG Zoltan Idei

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]U sredu 16.09.2015. posetili smo salaš porodice Idei, koji je započeo organsku proizvodnju povrća i voća ove godine u martu na površini od 2,5 ha. Period konverzije stečen je kod ovlašćene sertifikacione kuće TMS iz Beograda.

Svaki početak je pomalo težak i zahteva dosta rada, volje i ljubavi. U prelaznom periodu, proizvođač započinje sa vođenjem knjige polja, planiranjem plodoreda i agrotehnike koja će se primeniti. Sve ovo će omogućiti da se već sledeće godine izbegnu određeni propusti. U prvoj godini konverzije se već istakao sa svojom širokom lepezom ponude sezonskog povrća. U pitanju je nekoliko različitih sorti paradajza, patlidžana, paprike, luka, krompira i bundeve. Od ostalog povrća gaji mrkvu, cvekla, rabarbara, čičoka, kupus, pasulj, bamija, blitva, beli luk, ren. Posadio je nekoliko mladica kajsije i breskve, a prilaz salašu mu krasi mali voćnjak višanja, trešanja, kestena i mušmule.

Od perioda konverzije neophodno je uspostavljanje „eko-koridora“, traka širine 1-2 m sa mešanim jednogodišnjim i višegodišnjim aromatičnim i drugim korisnim biljkama. Zoltan je za ovu svrhu koristio lucerku, morač i kukuruz kao bafer zonu dok je na samoj parceli koristio kadificu i kombinaciju bosiljka i ljute paprike.

U planu mu je postavljanje sistema za navodnjavanje i podizanje malog plastenika koji bi mu koristio za proizvodnju rasada. Planira da zaokruži ciklus organske proizvodnje te bi se na njegovom salašu, već sledeće godine, mogle zateći koze, mangulice, morke i živina.

Gubitaka ove godine najviše je imao na paradajzu, a najzahvalniji je bundevi, jednoj od najotpornijih kultura na bolesti i štetočine. Svoje proizvode prodaje na pijaci i putem kućne dostave.

Zoltan je svestan značaja uravnoteženog odnosa biljne i stočarske proizvodnje te mu je glavni cilj postizanje samoodrživosti, koji je inače i osnovni cilj organskog gazdinstva. Veliki je optimista, voljan da uči i stiče nova znanja, te smatra da mu pristojna 2,5 ha mogu doneti zaradu, dobru poziciju i prepoznatljivost na domaćem tržištu organskih proizvoda.

Prelaz od konvencionalne na organsku proizvodnju je postepen i teče paralelno sa sticanjem zznanja i veština u poljoprivrednoj proizvodnji.[/vc_column_text][vc_gallery type=“nivo“ interval=“0″ images=“1169,1168,1167,1166,1165,1164,1160,1161,1162,1163″ onclick=“link_image“ custom_links_target=“_self“ img_size=“full“][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar