Na inicijativu Nacionalnog udruženja Serbia organika i Ministartva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, 4. decembra je održana javna rasprava nacrta Pravilnika o uslovima uvoza organskih proizvoda, izdavanja potvrde i načinu prodaje organskih proizvoda, u okviru zajedničke sednice Grupacije za organsku proizvodnju Privredne komore Srbije i Nacionalnog udruženja Serbia organika.

Pored predstavnika Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije – Grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane, Odseka za organsku proizvodnju i poljoprivredne inspekcije, sastanku su prusustvovali proizvođači, prerađivači, uvoznici, distributeri, predstavnici ATS, kontrolnih organizacija i ostali učesnici sektora organske proizvodnje. Razmotreni su dati predlozi navrta Pravilnika i diskutovano je o ostalim izloženim predlozima u cilju iznalaženja odgovarajućih rešenja po pitanju uspostavljanja efikasnog sistema prodaje i kontrole organskih proizvoda na domaćem tržištu kao i procedura uslova uvoza organskih proizvoda.
Razmotrene predloge na sastanku će resorno ministrstvo uzeti u obzir u daljem postupku izrade finalne verzije pomenutog Pravilnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *