Edit Content

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

Proizvodnja lekovitog bilja Janoša Faraga iz Oroma

Proizvodnja lekovitog bilja Janoša Faraga iz Oroma

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

U malom naselju Orom, na samom severu Bačke, u čijoj blizini se nalaze i ostala sela poznata po pionirima organske proizvodnje poput Mamužića iz Ljutova i Antala Cindela iz Bajmoka, smestio se i salaš Janoša vrednog domaćina i zaljubljenika u organsku proizvodnju.

Povratkom iz Nemačke, sa postavljenim ciljevima, Janoš je sa svojom porodicom, uz dogovor koji kuću gradi, zaplovio u svet organske proizvodnje. Te 2004. godine, Janoš je sa svojom suprugom Irmom započeo sa gajenjem lekovitog bilja. Pored bilja sa lekovitim svojstvima, Janoš na svojim sertifikovanim parcelama gaji i kukuruz, lan, raž,ovas i posebnu vrstu pšenice-speltu koju su gajili Egipćani, Rimljani, a danas krasi polja ovog vrednog i skromnog domaćina sa Bačke ravnice.

Svoju šansu, na sve rastuće tržište organskih proizvoda, Janoš je prepoznao u gajenju lekovitog bilja, tako da danas gaji veliki broj biljaka koja poseduju brojna lekovita svojstva i to na organski način, navodeći da je čitav proces gajenja bilja manuelan, od setve-sadnje, preko okopavanja, pa sve do branja. Tako na njegovim parcelama koje okružuju salaš možete videti biljke poput: bosiljka, nane, nevena, hajdučke trave, koprive, beloga sleza, origana, timijana, majčine dušice i mnogih drugih.

Osim ljubavi prema biljkama, Janoš je i veliki zaljubljenik u konje, pa na imanju, koje se nalazi u Oromu, gaji konje i uživa u svojim ljubimcima.

Kako bi se izborio sa konkurentnim tržištem i unapredio svoju proizvodnju,  Janoš je otišao i korak napred, pa je na svom gazdinstvu zaokružio ciklus proizvodnje tako da je na konkursu koji svake godine raspisuje NLB banka, dobio nagradu od milion dinara za izgradnju sušare.

Proizvodi sa mirisnih polja Janoša Faraga iz Oroma mogu se naći u prodavnicama zdrave hrane, bio šopovima, velikim marketima itd.

Vredni domaćin sa severa Bačke spreman je za nove poduhvate i unapređenje proizvodnje.  Odlučan da vredno radi i neprestano uči, primer je svima da se znanjem, radom i željom mogu postići željeni rezultati.

Autor: Bojan Vojnov

Foto: Stefan Manja

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_gallery type=“flexslider_fade“ interval=“3″ images=“4390,4391,4392,4393,4394,4395,4396,4397,4398,4399,4400″ onclick=“link_image“ custom_links_target=“_self“ img_size=“1200×800″][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar