Edit Content

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

Posetili smo salaš Sanje Kuzmanović

Posetili smo salaš Sanje Kuzmanović

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Nakon udaje Sanja Kuzmanović na porodičnom imanju svog supruga Svetozara, na Čeneju, zatiče tradicionalno seosko domaćinstvo, sa biljnom i stočarskom proizvodnjom, stari vojvođanski salaš sa bunarom i poljoprivredne mašine i opremu. Uočavajući značaj i potencijal toga, Sanja pronalazi inspiraciju i interesovanje za bavljenje organskom poljoprivrednom proizvodnjom povrća i začinskog bilja. Od 2015. godine njeni proizvodi su u prvoj godini perioda konverzije prema sertifikatu koji je izdala sertifikaciona kuća Organic Control System.

Kao ekonomista, Sanja je imala prilike da radi u struci, ali se između toga i proizvodnje organske hrane opredeljuje za drugu varijantu. To joj, kako kaže omogućava da samostalno organizuje svoje obaveze, više vremena provodi sa svojom porodicom, okruženje je prijatnije, manje stresno, a što je najvažnije svojoj ćerki omogućava boravak u zdravoj sredini, obezbeđuje joj zdravu i pravilnu ishranu, posvećuje joj više pažnje i uči korisnim stvarima.

Savete i podršku Sanji su pružile prof. dr emerita Branka Lazić i master ekologije Jelena Savić, kao i članovi porodice Letić, koji su, kao iskusnije kolege, sa njom nesebično delili svoje znanje i iskustvo, a čije organsko gazdinstvo se nalazi nedaleko od Sanjinog. Nedostatak znanja o poljoprivrednoj proizvodnji nadomestila je snažnom voljom i upornošću. Okrenuta je više ekologiji i razumevanju prirodnih procesa, nego posmatranju poljoprivredne proizvodnje kroz ostvarenje prinosa. Sanja hrabro i kreativno istražuje i kombinuje biljne vrste i tako kroz iskustvo savladava osnovne principe i oblike polikulture kao što su mešani usevi (multiple or mixed cropping), međuusevi (intercropping), korisni korovi (beneficial weeds) i združeni usevi (companion planting), što uz intenzivan plodored daje širok asortiman proizvoda u kontinuitetu.

Sanjini proizvodi se mogu naći na Ribljoj pijaci i u prodavnici Moj Salaš, a takođe ih plasira direktno potrošačima sa kojima je uspostavila kontakt preko društvene mreže facebook. U ponudi ima 28 vrsta povrća, od kojih neke rotkvice, cvekla, mrkva, kupus, krastavac, blitva, tikvice, krompir, pasulj, boranija itd.[/vc_column_text][vc_gallery type=“nivo“ interval=“0″ images=“2567,2573,2447,2575,2448,2449,2451,2450,2441,2442,2444,2438,2439,2432,2430,2431,2570,2571,2574,2576,2544″ onclick=“link_image“ custom_links_target=“_self“ img_size=“large“][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar