Porodica Šokšić je započela organsku proizvodnju na maloj površini, u Tarašu, pre osam godina. Danas se ta proizvodnja odvija na 7 hektara. Kada je 2007-e godine Gordana dala otkaz, posle 13 godina rada u pravosuđu, da bi ušla u svet organskog uzgoja povrća nije ni slutila koliko daleko to može da ih odvede. Od tada ih je takav način života i razmišljanja u potpunosti promenio. Organska proizvodnja je mnogo više od zdrave hrane, kaže Gordana koja se sa suprugom Vojislavom vratila u rodni Taraš gde su im njive a od skoro i dom. Bave se uzgojem povrća i voća, a vremenom su naučili šta i u kojim količinama da seju da ne bi imali puno viškova. Prednjače cvekla, krompir, kupus, crni luk, šargarepa. Najveći deo svojih prozvoda Šokšići prodaju na Pijaci organske hrane u Beogradu, u Bloku 44. Tu proizvođači i kupci razmenjuju iskustva. Iako Gordana voli da prodaje na pijaci zbog kontakta sa kupcima, trgovinski lanci su njihovo novije tržište. Prodaja se seli u supermarkete. Bio gazdinstvo Šokšić ima potencijal daljeg razvoja, imajući u vidu povoljne agrotehničke uslove, veliki entuzijazam i sve šire znanje iz povrtarstva i organske poljoprivrede.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *