U selu Njegoševo, nedaleko od Bačke Topole, nalazi se živopisna farma porodice Tružinski. Prizor krasi stotinak autohtonih goveda  podolske rase. Podolska rasa je najtipičniji predstavnik radnog tipa goveda u Evropi i sve do pre 100 godina je bila rasprostranjena svuda po Vojvodini odnosno u rejonima izrazite poljoprivredne proizvodnje. Danas je ova rasa dovedena gotovo do istrebljenja. Iako su nekada bile uglavnom radne životinje, meso im je oduvek bilo veoma cenjeno. U njemu nema ni holesterola, ni drugih štetnih sastojaka. Sabolč kaže da je počeo da uzgaja podolce iz hobija. Samostalno se tele, otporni su bolesti a kada im ponudite koncentrovanu hranu jednostavno je odbijaju. Jedini jelovnik koji prihvataju je kukuruz u klipu, slama i nešto silaže. Pored svežeg mesa, Sabolč pravi i specijalnu zimsku salamu, bez veštačkih dodataka. Podolac za dve godine dostiže težinu od 400 kg i meso mu je tad najbolje za salamu. Jedini konzervans je loj od ovih životinja starih između deset i dvanaest godina jer je tad najkvalitetniji. Iako je ova rasa pred izumiranjem država ne daje subvencije pa porodica Tružinski, uprkos ljubavi i ogromnoj uloženoj energiji,  finansijski sve teže sklapa kraj s krajem.

Pre pet godina su se upustili u organsku proizvodnju a danas je ova proizvodnja zastupljena na 23 ha. Od kultura je najzastupljenija spelta. U današnjem modernom vremenu čovek se vraća prirodi, starim vrednostima i organskoj proizvodnji jer uviđa razliku. Tako spelta ponovo dobija na značaju a zbog povećane tražnje uzgaja se kao organska pšenica bez upotrebe hemijskih sredstava. Skuplja je od obične pšenice jer su prinosi manji ali vredi svako zrno. Sabolč je tri godine usavršavao tehnologiju pravljenja testenine od spelte da bi dobio savršen kvalitet. Tajna je u dodatoj količini mekinja, kaže Sabolč. Osim brašna i testenine ima i druge proizvode od spelte kao sto su oblande i zeleni sok koji je prava riznica najdragocenijih sastojaka za čovekov organizam. Svojim proizvodima snabdeva 38 prodavnica zdrave hrane a hlebom od spelte i jedno privatno obdanište. Dostavu radi sam jednom nedeljno. Ponedeljkom peče hleb od spelte koji može da stoji 4 dana, a potom ga razvozi u prodavnice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *