Edit Content

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

Počela realizacija istraživačkih projekata u Centru

Počela realizacija istraživačkih projekata u Centru

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]U Centru za organsku proizvodnju u Selenči u okviru projekta  „Realizacija istraživačko – razvojnih aktivnosti od ideje do implementacije sa ciljem unapređenja proizvodnje organskih proizvođača” koji finansira Nacionalna agencija za regionalni razvoj istraživaće pojedinci i timovi, uz pomoć mentora, eksperata iz ove oblasti.

Pozivu Centra za organsku proizvodnju Selenča (COPS) i Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede (VOK) za učešće u programu podrške istraživačkim idejama odazvalo se dvadesetak istraživača, proizvođača i studenata osnovnih, master i doktorskih studija. Očekuje se da će njihova istraživanja doprineti unapređenju organske proizvodnje u Srbiji, odnosno da će za rezultat imati rešenja od kojih će najviše koristi imati poljoprivrednici iz ove branše jer će ih primenjivati na svojim parcelama.

Danas su svi koji su se prijavili na Poziv u Selenči predstavili istraživačke predloge, a saradnici COPS-a, vrhunski domaći stručnjaci iz ove oblasti su ih tematski klasifikovali kako bi kandidati ušli u sistem mentorstva. Bilo da će istraživanja realizovati samostalno ili u timovima do tri člana, svi istraživači imaće svog mentora. Kroz oglede će ih voditi prof. dr Slobodan Milenković sa Univerziteta Džon Nezbit, Fakultet za biofarming,  prof. dr Dejana Panković sa Univerziteta Edukons Fakultet za ekološku poljoprivredu, prof. dr Srđan Šeremišić sa Univerziteta Novi Sad, Poljoprivredni fakultet, direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede dr Jonel Subić i  MSc Miloš Rajković iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

– Ovakav vid podrške istraživačkim, razvojnim i inovativnim idejama u organskoj poljoprivredi do sada u našoj zemlji nije realizovan. Cilj ovog programa je da se podrže istraživačke aktivnosti tokom celokupnog procesa, od ideje do realizacije u praksi – kazala je projektna menadžerka COPS-a Biljana Viduka podsetivši na to da je Poziv bio otvoren do 16. novembra i da je komisija izabrala inovativne i primenjive predloge koji će, kada se sprovedu u okviru Centra za organsku proizvodnju, imati primenu u praksi.

– Istraživači će na raspolaganju imati zemljište u organskom statusu, kakvog u Selenči, u okviru COPS-a ima oko deset hektara. Istraživačke projekte mogu da sprovode u Farm inkubatoru za organsku proizvodnju u ovom mestu, takođe i na oglednim parcelama u okviru Poljoprivredne škole u Baču i na drugim, odgovarajućim lokacijama koje pripadaju članovima COPS-a. Moći će da se služe opremom i alatom koji pripada COPS-a, kao i svim dosadašnjim rezultatima i istraživanjima ove organizacije.

Tokom radionice precizirano je da se u okviru Centra za organsku proizvodnju realizuje 15 istraživačkih projekata. Istraživači i mentori su napravili plan rada za naredni period.[/vc_column_text][vc_gallery type=“nivo“ interval=“0″ images=“3012,3005,3013,3010,3004,3006″ onclick=“link_image“ custom_links_target=“_self“ img_size=“large“][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]

Izvor: OrganicCentar

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar