U mestu u kom je Johan Štraus komponovao svoj najčuveniji valcer “Na lepom plavom Dunavu”, gledajući Dunav i sremsku stranu, u varoši u kojoj je bio gost i odsedao u dvorcima grofa Koteka, nalazi se i gazdinstvo porodice Dolovac. U Futogu, mestu sa dugom poljoprivrednom tradicijom, Milenko Dolovac, inženjer informatike, se pre nekoliko godina opredelio za organski način proizvodnje.Ovakav način proizvodnje zahteva angažovanje cele porodice pa su uz Milenka tu i supruga Dragana, sin Stefan i ćerka Ana, koja se zahvaljujući porodičnom opredeljenju, usmerila ka studijama Organske poljoprivrede na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

Ko želi da se bavi organskom proizvodnjom mora da se edukuje, da posećuje seminare i obuke. Nije dovoljno poznavati konvencionalnu proizvodnju, jer se organska poljoprivreda odvija na drugačiji način, u saradnji sa prirodom”, poručuje Milenko.

Milenko je uložio vreme i trud da u ceo proces uđe spreman. Ono što navodi kao prepreke jeste nedostatak organskih pijaca koje predstavljaju dobar način da se stekne poverenje kod kupaca, nepostojanje hladnjača za skladištenje organskih proizvoda kao i nedovoljan broj specijalizovanih prodavnica organskih proizvoda.

Potrebna je i finansijska podrška, grad Novi Sad je obezbedio deo finansiranja kroz subvenciju nabavke semena, subvenciju sertifikacije kao i organskog đubriva, na čemu smo zahvalni”, tvrdi Milenko.

Na parcelama porodice Dolovac Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada i Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada vrše proveru uspešnosti gajenja združenih kultura kao što su kukuruz i pasulj, da bi se videle dobre ili loše strane njihovog združivanja.U poređenju sa susednim parcelama, na njihovim organskim se uočava veći biodiverzitet i prisustvo važnih funkcionalnih grupa kao što su biljke sa repelentnim ili atraktivnim dejstvom, polinatori i predatori koji poboljšavaju prirodnu kontrolu štetočina.

Na početku redova krušaka nalaze se ruže ili neven. U redove usejavamo bob koji čuva od štetočina, pasulj koji vezuje azot i obogaćuje zemljište, beli luk kao repelent protiv štetočina, a ostavljamo i neke korove koji privlače biljne vaši i čuvaju vlagu u zemljištu”, objašnjava Milenko.

Još neki od njihovih organskih proizvoda su i aronija, šargarepa, kupus, keleraba, celer, soja, čičoka, ovi kao i mnogi drugi mogu se kupiti u prodavnici Gea plant, na njihovoj kućnoj adresi ili se poručiti preko OrganicNet.

Autor: Tanja Stanišin

Foto: Stefan Manja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *