Edit Content

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

Organska proizvodnja na salašu porodice Sabo

Organska proizvodnja na salašu porodice Sabo

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

U blizini Novog Sada, u mestu poznatom po najboljem kupusu, porodica Sabo je pre devet godina kupila salaš u futoškom ataru i na svega 56 ari obradivog zemljišta započela proizvodnju voća i povrća. Shvativši da zdravlje njihove dece nema cenu, porodica Sabo se okrenula organskoj proizvodnji, pa na svom gazdinstvu danas proizvodi sezonsko povrće i različite voćne vrste poput kruške, šljive, maline i posebne sorte jagoda. Ono što porodičnu proizvodnju Sabo izdvaja od ostalih  organskih proizvođača, jeste gajenje šafrana.

Ova višegodišnja biljka, za koju se smatra da je poreklom iz istočne Grčke, danas predstavlja jedan od najskupljih začina na svetu za čiji je kilogram potrebno i do 200.000 cvetova. O njegovoj vednosti govore i mitovi da ga je Kleopatra koristila kao kremu za potamnjivanje kože, dok su ga stari Grci i Rimljani koristili za parfimisanje kupki, a Feničani smatrali lekom. Ono što je sigurno jeste da ova biljna vrsta poseduje brojna lekovita svojstva, pri čemu se koristi kao lek protiv oboljenja bubrega, poremećaja u radu srca, glavobolje, migrene i vrtoglavice, ali je  i visoko cenjen u kulinarstvu jer hrani daje intenzivan aromatični ukus.

Kao majka troje dece Nataša Sabo navodi da su  svoju skromnu proizvodnju započeli  pre svega radi svoje dece kako bi se hranila zdravim proizvodima koja njihova bašta daje.

„Suprug i ja smo dugo razmišljali o kupovini salaša na kojem bismo proizvodili naše voće i povrće i tu blagodat ponudili našoj deci. Kako je vreme prolazilo, poželeli smo da proširimo proizvodnju, a proizvode ponudimo prijateljima, tako da danas imamo redovne i zadovoljne kupce. Plan nam je da se u budućnosti preorjentišemo na voćarsku proizvodnju gde ćemo povećati površine pod šljivom, dunjom, ali i vinovom lozom“.

Organske proizvode porodica Sabo iznosi na Riblju pijacu u Novom Sadu, a deo proizvoda prodaje od kuće putem interneta, uz zadovoljstvo da ponuđene proizvode uvek proda.

„Cilj nam je da sveže voće i povrće  koje proizvedemo na našem salašu što pre stigne do naših kupaca, kako bi i oni bili zadovoljni“, naglašava Nataša.

Na salašu sa pogledom na obronke Fruške gore, svoju proizvodnju porodica Sabo je na najveći mogući način približila prirodi, pa tako u zaštiti od štetočina i patogena koristi poznati recept među organskim proizvođačima „uvarak od koprive“, ali i različito lekovito bilje, beli luk, ili gajenjem biljaka prijatelja.

„Smatram da u organsku proizvodnju treba ući iz ubeđenja i raditi to s ljubavlju. Organska poljoprivreda ima svoju budućnost i sve je više potrošača koji prepoznaju značaj organski proizvedene hrane. Želimo da se naše gazdinstvo postepeno razvija i da bude u harmoniji sa prirodom“, zaključuje veliki zaljubljenik u organsku proizvodnju Nataša Sabo.

Autor: Bojan Vojnov

Foto: Stefan Manja

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_gallery type=“flexslider_fade“ interval=“3″ images=“3838,3839,3840,3841,3842,3843,3844,3845,3846,3847,3848,3849,3850,3851,3852,3853,3854,3855,3856,3857,3858″ onclick=“link_image“ custom_links_target=“_self“ img_size=“1200×800″][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar