Edit Content

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

Organska proizvodnja 0,28 odsto ukupne poljoprivrede

Organska proizvodnja 0,28 odsto ukupne poljoprivrede

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Organska proizvodnja u Srbiji čini 0,28 odsto ukupne poljoprivredne proizvodnje i prošle godine odvijala se na 9.447 hektara, što je u odnosu na 2013. povećanje površina od 14,8 odsto, podaci su Privredne komore Srbije (PKS).

U Srbiji je 2014. najzastupljenija bila organska ratarska proizvodnja koja je zauzimala 70 odsto površina pod organskim proizvodima, zatim organska voćarska proizvodnja sa 28 odsto površina, dok se organsko povrće gajilo svega na dva odsto površina.

U ukupnoj organskoj stočarskoj proizvodnji u 2014. prema podacima Udruženja za poljoprivredu PKS-a, sitna i krupna stoka je bila najzastupljenija sa ukupno 78 odsto učešća, dok je živina učestvovala sa 12,3 odsto, a pčelinja društva sa 9,7 odsto.

Podaci PKS-a pokazuju i da Srbija najviše izvozi organsko voće niskog stepena prerade, a vrednost izvoza se procenjuje na oko 10,7 miliona evra.

Kako je agenciji Beta rečeno u PKS-u organska proizvodnja u Srbiji je oblast visokog potencijala i u pogledu povećanja površina pod organski gajenim proizvodima i u pogledu dodate vrednosti koju ovi proizvodi ostvaruju.

Unapređenje kako biljne, tako i stočarske organske proizvodnje, stvara povoljne uslove za povećanje vrednosti izvoza i pozicioniranje na međunarodnom tržištu, ocenili su u PKS.

Naglašeno je i da je prema podacima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, ukupan broj organskih proizvođača u Srbiji 1.867, od čega je broj nosioca sertifikata 292, dok je broj kooperanata 1.575.

U oblasti prerade u organskoj proizvodnji u evidenciji Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine u prošloj godini, kako su kazali postoji 67 prerađivača, a najzastupljenija je prerada voća i tom vrstom prerade bavi se 31 prerađivač.

Preradom mleka i mlečnih proizvoda bave se tri prerađivača, a preradom mesa dva prerađivača. Preradom, odnosno sušenjem pečuraka bavi se šest prerađivača, koliko je evidentirano i prerađivača meda.

Prema podacima PKS-a, za podsticaj organske proizvodnje Vlada Srbije je u ovoj godini predvidela  92 miliona dinara.

U EU organska proizvodnja obavlja se na oko 186.000 fami.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Izvor: ZelenaSrbija[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]