Stručni međunarodni skup posvećen korišćenju biomase zajednički su organizovale Skupština AP Vojvodine i Skupština Evropskih regiona. Kroz stručna izlaganja, prikaz potencijala i praktičnih primera dobre prakse u našoj zemlji i u partnerskim regijama iz Evrope, organizatori konferenciju su želeli da ukažu na mogućnosti korišćenja biomase u AP Vojvodini i da podstaknu interese lokalnih samouprava, individualnih i velikih poljoprivrednih gazdinstava, udruženja, klastera , privrednika i drugih zainteresovanih strana da značajnije koriste biomasu kao obnovljiv i čist energent. Za vreme trajanja konferencije, u skupštinskom holu održan je i mini sajam energetike na kome su se predstavili domaći i strani preduzetnici u ovoj oblasti.

Ideju za održavanjem ovakve vrste stručnog događaja u Autonomnoj pokrajini Vojvodini koja prema svim pokazateljima raspolaže značajnim ali nedovoljno iskorišćenim potencijalima u biomasi, pokrenuo je potpredsednik vojvođanskog parlamenta Milivoj Vrebalov. Na kraju skupa, učesnici i učesnice Međunarodne konferencije o biomasi doneli su odgovarajuće zaključke koje su uputili javnosti i nadležnim državnim organima.

Nakon zvaničnog programa, sa početkom u 16:15h Vojvođanski klaster organske poljoprivrede organizovao je poslovne susrete proizvođača organskih đubriva i gosta iz Holandije, gospodina Eisa Spijkera iz organizacije JIN Climate and sustainability http://jin.ngo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *