Edit Content

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

Anine voćne rolnice

Anine voćne rolnice

Futog, selo nadomak Novog Sada, nadaleko je poznato po futoškom kupusu i „Kupusijadi“, Poljoprivrednoj školi…

Od pre nekoliko godina poznat je i po organskoj proizvodnji i preukusnim voćnim rolnicama, a sve to zahvaljujući dvadesetpetogodišnjoj Ani Dolovac, koja je diplomirala na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu na smeru organske poljoprivrede. Ona sa porodicom živi u Novom Sadu, a proizvodnja im je u Futogu.

Trenutno pohađa master studije na smeru organska poljoprivreda, ali je to ne sprečava da okopava, plevi i orezuje voćke, pa čak i da vozi traktor.


Iako je završila Karlovačku gimnaziju, ljubav prema prirodi je pobedila i ona se danas bavi poslom o kojem je sanjala još kao devojčica.  

Ova mlada i ambiciozna devojka lane je osnovala firmu „Dolovac organic“, a sve u nameri da unapredi proizvodnju na porodičnom gazdinstvu.

Njena osnovna delatnost je proizvodnja i prerada organskog voća.

– Moja porodica se oduvek bavila poljoprivredom, a moja želja je bila da ja nastavim tu tradiciju. Zato smo pre šest godina podigli organski voćnjak i tada sam konačno odlučila da se bavim isključivo poljoprivredom. Odluka je za mene bila potpuno prirodna, verovatno zato što sam često sa porodicom provodila vreme u prirodi, deda me je vodio na salaš pre nego što sam prohodala, a volim i da se zdravo hranim – priča za naš portal Ana.


Kako kaže, na imanju pretežno uzgajaju kruške, jabuke, breskve, aroniju i šljive, a od organskog povrća imaju krompir, bundevu, bob i luk. Organski voćnjak zauzima tri hektara.

Sadni materijal su kupili od profesora Vlade Ognjanova, koji ima rasadničku proizvodnju u Kaću. Od krušaka imaju junsku lepoticu, kiferov sejanac, viljamovku, karmenku, kaluđerku… a od jabuka su tu Ivana i Eva.

Sokovi od ovih sorti su izuzetno pitki i ukusni, te nema potrebe da dodaju šećer ili neke pojačivače ukusa.

A da bi jedno gazdinstvo bilo uspešno, potrebno je mnogo odricanja i pomoć porodice, ali Ana kaže da svoj privatni život ipak nije podredila poslu, bez obzira na to koliko radi.

– Ovaj posao zahteva dosta odricanja i posvećenosti. Mnogi poslovi su sezonski, ali moram istaći da organski voćnjak zahteva svakodnevnu negu. Iako po ceo dan imam obaveza, naravno da za prijatelje uvek nađem vremena. Ma koliko da mi je dan naporan i težak, druženje sa dragim ljudima uvek je pravo punjenje baterija – navodi Ana Dolovac.


Prema njenim rečima, poslovi poput sadnje, orezivanja, nege i zaštite pa sve do berbe i na kraju prerade su veoma fizički zahtevni. Zato često ume da se našali na svoj račun i da kaže kako joj za dobru kondiciju i fizički izgled nisu potrebni fitnes, sloarijum i teretana.

Upitana da li joj još neko pomaže oko uzgoja voća, naša sagovornica objašnjava da, zapravo, cela porodica učestvuje u svim aktivnostima, a osim nje uključen je i njen tata, koji je radio radio u IT sektoru, ali je pre šest godina odlučio da promeni posao. Naravno, tu je i mama, po zanimanju učiteljica, koja im je velika podrška i piše projekte, dok joj je brat ugostitelj, te se Ana nada da će on možda jednog dana otvoriti restoran sa organskom hranom. 


Kako istiće, veoma je važno biti posvećen, edukovati se, sarađivati sa drugim organskim proizvođačima, razmenjivati iskustva i znanja i, naravno, naučeno primenjivati u praksi.

Ipak, ne želi previše da se oslanja na tuđu pomoć, te je pored podizanja voćnjaka otišla i korak dalje, te je podigla i sušaru, gde nastaju i neki drugi organski proizvodi.

– Prerada sirovina u organskoj proizvodnji je predstavljala je neophodan korak u daljem razvoju i podizanju proizvodnje na viši stepen. U nameri da unapredim proizvodnju, tokom studija sam prošla kroz brojne obuke i stekla sertifikat za sušenje voća. Istraživanja tokom izrade diplomskog rada u oblasti sušenog voća doprinela su da se unaprede proizvodi koji su u narednom periodu dobili status premium proizvoda. Zato sam napravila i plasirala voćne rolnice – fino mleveno, sušeno voće – kaže Ana.



Trenutno ih pravi od organske jabuke, šljive i kruške, a kako Ana ističe, ove rolnice mogu jako dugo da stoje i da pri tom ne gube na kvalitetu.

 U pitanju je niskokaloričan voćni obrok koji je namenjen svim uzrastima. Na naše veliko zadovoljstvo, deca pokazuju najviše interesovanje i uvek vraćaju roditelje da im kupe još nekoliko rolnica. Oni su sušenu voćnu rolnicu od jabuke nazvali apple činka  ističe Ana.

Osim proizvodnjom ovog zdravog slatkiša, takođe se bavi i proizvodnjom organskih matičnih sokova, čiji je kvalitet prepoznao DM Inkubator i sa ponosom zauzimaju police eksluzivno u DM objektima.

Ova mlada i ambiciozna Novosađanka dobitnica je brojnih nagrada. Jedna od najznačajnih je svakako nagrada za bioproizvođača godine sa Međunarodnog sajma organskih proizvoda „Biofest 2019.“


Upitana kakvi su joj planovi za budućnost, Ana kratko, jasno i samouvereno odgovara: „Planiram da proširim proizvodnju“.

Izvor:Moj Novi Sad

Ostavite komentar