U cilju podizanja svesti o značaju organske proizvodnje, planira se kontinuirana edukacija potrošača o karakteristikama i koristima organske proizvodnje i proizvoda kroz informativne kampanje uz publikacije i izveštavanje u medijima.

Na jačanje svesti mladih i budućih generacija organskih proizvođača uticaće uvođenje informacija o organskoj proizvodnji u obrazovni program osnovnih i srednjih škola, uz prateće aktivnosti (posete organskim proizvođačima, otvorene škole edukacije itd.). Kako bi se poboljšale marketinške mogućnosti i razvoj sektora organske proizvodnje neophodno je otvaranje prodajnih mesta za organske proizvode. Direktni kanali prodaje, kao što su pijace organskih proizvoda ili prodavnice na gazdinstvu, mogu biti pogodni za manje proizvođače i manje količine proizvoda. Stoga će se podrška usmeriti na uspostavljanje i promociju direktnih kanala prodaje za organske proizvode (pijaca koja će okupljati organske proizvođače), sa ciljem efikasnog predstavljanja potrošačima i poštovanja propisa u pogledu označavanja organskih proizvoda.

Potrošači moraju znati za proizvod ukoliko žele da ga kupe. Način na koji se ta informacija šalje do potrošača je istovetan kao i za ostale proizvode iz kategorije  potrošnih dobara, samo u skromnijem obimu. Najčešće je reč o štampanim propagandnim materijalima koji se dele posetiocima sajmova ili nekih posebnih manifestacija. Ostali vidovi promocije jesu slabo zastupljeni što je potpuno razumljivo kada se ima u vidu da ne postoje marke proizvoda koje zahtevaju viši nivo promotivnih aktivnosti. Pored nastupa naših proizvođača na domaćim i međunarodnim sajmovima po svom značaju se ističu degustacije proizvoda kao vid unapređenja prodaje.

 

Manifestacije u 2015. godini:

26.09.2015. – 8. Forum o organskoj proizvodnji u Selenči

09-15.05.2015. – 82. Međunarodni poljoprivredni sajam

16.06.2015. – Otvorena škola – edukacija u oblasti organske poljoprivrede u Selenči

25.06.-28.08.2015. –Pijaca organskih proizvođača  „Bazar Zdravlja“ na platou ispred SPC „Vojvodina“

08.07.2015. – Udruženje žena „Ruža crvena“ iz Apatina organizuje obuku u oblasti organske poljoprivrede