Edit Content

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

5 razloga zašto treba jesti organsko meso

5 razloga zašto treba jesti organsko meso

Organska proizvodnja sa sobom nosi niz ograničenja, težak rad i ulaganje, ali i kvalitet na tržištu. Kada je konkretno reč o organskom mesu postoji veliki broj razloga zašto je ono bolje za ishranu ljudi od mesa dobijenog u konvencionalnoj proizvodnji. Mi smo za vas izdvojili 5 razloga.

1. Organsko meso je zdravije

Organsko meso ima veću biološku i nutritivnu vrednost koja se sastoji u povećanom sadržaju vitamina i minerala, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, a naročito omega 3 masnih kiselina i antioksidanasa.

Iz tog razloga upotreba organskog mesa u ishrani je veoma značajna. Pre svega se preporučuje deci i trudnicama. Organsko meso ne sadrži aditive, hormone, konzervanse, emulgatore, veštačke boje, arome i pojačivače ukusa.

2. Organsko meso je bezbednije

Organska proizvodnja obično zahteva poštovanje strogih zakonskih propisa i obavezno se kontroliše od stane ovlašćenih sertifikovanih organizacija ne sme da sadrži hormone, pesticide, teške metale i aditive.

U ishrani stoke obično se koristi hrana koja je proizvedena na njivama bez upotrebe pesticida, hormona i mineralnih đubriva, a strogo se zabranjuje i upotreba antibiotika i drugih lekova u njihovom lečenju. Najveća prednost organski uzgojene stoke jeste kvalitetna ishrana koja mora biti organskog porekla.

3. Nema genetske modifikacije

Genetski modifikovani organizmi i njihovi proizvodi apsulutno su zabranjeni u organskoj proizvodnji i ishrani stoke. Zato

4. Organsko meso je ukusnije

Organsko meso ima karakterističan ukus, miris i boju, za koji često kažemo da je zaboravljeni ukus namirnica sa sela, pre svega zbog upotrebe sveže organske trave u ishrani goveda bez upotrebe koncetrata.

5. Dobrobit životinja i biodiverzitet

Zbog napredovanja životinja, organski standardi insistiraju na tome da životinje moraju imati dovoljno prostora za ispašu i svežeg vazduha kako bi se razvijale, pri čemu se garantuje sloboda u tom procesu.

Organske farme i njihovi zaštitni pojasevi predstavljaju utočište za divlje životinje i domove pčelama, pticima i leptirima. Utvrđeno je da je na organskim farmama biljni i životinjski svet, kao i svet insekata veći i do 50%, što pozitivno utiče na biodiverzitet.

IZVOR: www.agromedia.rs

Ostavite komentar