Edit Content

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

Oplemenjivanjem do nezavisnog i stabilnog sektora organske proizvodnje

Oplemenjivanjem do nezavisnog i stabilnog sektora organske proizvodnje

Podstaknuti svetskim sajmom organskih proizvoda BIOFACH-om koji je održan od 14. do 18. februara 2018. u Nirnbergu, a u čijem je centru pažnje bila izložba pod nazivom “Organic right from the start” koja je za temu imala oplemenjivanje u svrhu organske proizvodnje pripremili smo za Vas kratak tekst na ovu temu. Želja nam je da ovo bude tema kojoj će se pridati mnogo više značaja nego do sad i čiju će važnost uvideti donosioci odluka.

 

Oplemenjivanjem do nezavisnog i stabilnog sektora organske proizvodnje

Oplemenjivanje biljaka i životinja specijalno za organsku proizvodnju znači veća samostalnost sektora za organsku proizvodnju i celog pokreta uopšte. Oplemenjivanje je od vitalnog značaja za organsku poljoprivredu. Koristeći metode i tehnike koje su u saglasnosti sa principima organske proizvodnje, oplemenjivači u ovom sektoru razvijaju varijetete koji zadovoljavaju potrebe organske poljoprivrede. Poljoprivrednici koji proizvode hranu prema principima organske proizvodnje zahtevaju poboljšane varijetete koje su prilagođeni različitim tipovima zemljištima, hranivima i vodi, različitim praksama upravljanja i pritiscima od strane štetočina. Jedan od načina da se razviju prilagođeni varijeteti je da se programi oplemenjivanja razvijaju direktno na organskim farmama u saradnji sa organskim farmerima.

Organski proizvođači zavise od varijeteta koji pružaju dobre rezultate bez pomoći hemijskih đubriva i pesticida jer bez odgovarajućih varijeteta koji su prilagođeni specifičnostima organskih poljoprivrednih sistema, poljoprivrednici ne mogu biti uspešni i potrošači takođe snose posledice u vidu povećanja cena, nedostatka dostupnosti hrane, ili oboje.

Varijeteti koje ispunjavaju zahteve organske proizvodnje i organskih proizvođača još nisu dostupni za mnoge kulture, a čak i kada su dostupni, njihova budućnost je veoma nesigurna jer je pretnja organskoj industriji, koja se ogleda u novim metodama genetskog inženjeringa i činjenici da industrija postaje sve više zavisna od malog broja dobavljača, ogromna. Rad oplemenjivača koji je usmereni na oplemenjivanje za organsku poljoprivredu predstavlja direktnu pomoć organskoj industriji da postane nezavisna i zahvaljujući višegodišnjem radu pionira u ovom sektoru, svetski organski proizvođači ratarskih kultura danas imaju organske sorte koje su već dobro uspostavljene na tržištu. Situacija u Republici Srbiji je mnogo drugačija. Organski poljoprivrednici teško dolaze do sertifikovanog organskog semena koje je proizvedeno za uslove u kojima se gaje njihovi proizvodi, a takođe ne postoje specijalni programi oplemenjivanja za ovu vrstu proizvodnje. Osnovni razlog je to što je Republika Srbija zemlja koja je još uvek u razvoju, pa je i sektor organske poljoprivrede taj koji trpi.

izvor: pxhere.com
izvor: pxhere.com

 

Ostavite komentar