Edit Content

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

Organska proizvodnja kruške i trešnje porodice Zeljković

Organska proizvodnja kruške i trešnje porodice Zeljković

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

U mestu sa najvišim vrhom Telečke visoravni osnovanom naseljavanjem dobrovoljaca iz Prvog svetskog rata, na površini od 3,5 ha, složna i vredna porodica Zeljković, 2010. godine započela je proizvodnju kruške i trešnje na organski način. U Gornjoj Rogatici nadomak Bačke Topole, Dušan sa svojim ocem Duškom svake godine radi na unapređenju proizvodnje prepoznajući potencijal ove poljoprivredne grane. S obzirom da je svaki početak težak i da zahteva veliko znanje i učestalu angažovanost u samom voćnjaku, Dušan ističe da je važno održati kontinuitet u radu i postavljenom cilju. Zbog osetljivosti velikog broja konvencionalnih sorti voća na bolesti i štetočine, u organskoj proizvodnji veoma je bitan odabir sadnog materijala, pa stoga u voćnjaku porodice Zeljković počasno mesto zauzima autohtona sorta kruške Kiferov sejanac kao i sorta trešnje Sunburst, koja se smatra otpornijom sortom i pogodnijom za uzgoj po organskim principima. Smatrajući organsku proizvodnju kao model zdavog načina života i očuvanja prirodnih vrednosti, Dušan poručuje da su strpljenje, odricanje, spremnost na velike izazove i kontinuirani rad uz veliku ljubav prema poslu iskreni saveznici u razvoju organske poljoprivrede.

Autor: Msc Bojan Vojnov

Foto: Stefan Manja[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=“3″ images=“6671,6672,6673,6674,6675,6676″ img_size=“1200×600″][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar