Edit Content

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

Ugovori za sertifikaciju organske proizvodnje, bolji kvalitet i bezbednost hrane

Ugovori za sertifikaciju organske proizvodnje, bolji kvalitet i bezbednost hrane

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević uručio je danas 32 ugovora korisnicima, koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva u okviru dva konkursa – za sufinansiranje troškova kontrole i sertifikaciju organske proizvodnje, i za uvođenje sistema sertifikacije bezbednosti i kvaliteta hrane i proizvoda sa oznakom geografskog porekla u 2017. godini na teritoriji AP Vojvodine.

Mr Radojević je istakao da su u ovogodišnjem pokrajinskom budzetu značajno uvećana sredstava za ove namene, jer je cilj da poljoprivredni proizvodi dostignu što bolji kvalitet, budu prepoznatljiviji na tržištu, i da se postigne što veća bezbednosti ovih proizvoda na putu do krajnjih potrošača.

„Danas potpisujemo ugovore sa 23 proizvođača u okviru ugovora namenjenih kontroli i sertifikaciji organske proizvodnje, čija je ukupna vrednost blizu 900.000 dinara. Ukoliko to uporedimo sa prethodnom godinom, tada smo za ove potrebe imali samo 100.000 dinara i samo osam proizvođača. Takođe, promenjen je i nivo povraćaja u odnosu na prihvatljive troškove, tako da je umesto prošlogodišnjih 50 odsto, ove godine nivo sufinansiranja do 70 odsto“, ukazao je mr Radojević.

Govoreći o podsticajima u okviru drugog konkursa, koji je namenjen uvođenju i kontroli sistema bezbednosti hrane, što podrazumeva i oznaku geografskog porekla, resorni sekretar je naveo da je Sekretarijat za ove potrebe namenio tri miliona dinara. Za ukupno devet prijava, izdvojeno nešto više od preko 1,3 miliona dinara, što treba da doprinese da proizvođači podignu nivo kvaliteta u okviru svoje proizvodnje i budu prepoznatljiviji na domaćem i inostranom tržištu. Radojević je podsetio da je i za ovu namenu u 2016. godini bilo znatno manje sredstava i samo jedan realizovan ugovor.

Osim više sredstava u budzetu za ove potrebe, Radojević je naveo da je na rezultat boljeg i efikasnijeg konkursa u ovoj godini umnogome uticala komunikacija, koju je Sekretarijat ostvario sa poljoprivrednim proizvođačima prilikom predstavljanja konkursa i njegovih benefita.

Resorni sekretar je istakao da krajem godine treba da startuje IPARD program, tako da će poljoprivrednicima biti omogućeno sufinansiranje sa tri nivoa, pokrajinskog, republičkog i evropskog. On je napomenuo da će fokus i dalje biti na mladim poljoprivrednim proizvođačima do 40 godina. Za ovu ciljnu grupu, u 2018. godini biće izdvojeno dvostruko više sredstava u odnosu na 2017, a Radojević je uveren da će poljoprivredni proizvođači sa teritorije Vojvodine iskoristiti sva sredstva koja im stoje na raspolaganju.

Ostavite komentar