Edit Content

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

Prvi poziv za IPARD fondove 20.dec. – Nabavka traktora i mehanizacije

Prvi poziv za IPARD fondove 20.dec. – Nabavka traktora i mehanizacije

(Foto: kovop58/shutterstock.com)

Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, najavio je da će prvi poziv za poljoprivrednike u okviru IPARD programa biti objavljen 20. decembra, i to za nabavku traktora i mehanizacije.

– Posle osam godina ćemo pokrenuti taj proces – rekao je Nedimović.

Tako će početi realizacija dugo očekivanih predpristupnih sredstava EU – IPARD namenjenih poljoprivredi u iznosu od 175 mil EUR, koja su predviđena bespovratno za period do 2020. godine.

Srbija je za 2015. godinu iz IPARD programa dobila bespovratnih 15 mil EUR koje mora da iskoristi do kraja 2018. godine, prenosi Tanjug.

Sredstva su namenjena unapređenju konkurentnosti poljoprivrednih i prerađivačih kapaciteta i unapređenju bezbednosti hrane u Srbiji, a sve u cilju usaglašavanja poljoprivrede Srbije sa standardima EU.

Da bi mogli da konkurišu, prenosi RTS, traži se tri godine iskustva u poljoprivrednoj proizvodnji. Za poljoprivrednike bez prakse uslov je ili završena srednja poljoprivredna škola ili diploma bilo kog fakulteta.

Žarko Radat, direktor Uprave za agrarna plaćanja rekao je da svaki potencijalni korisnik mora da bude registrovano poljoprivredno gazdinstvo, da ima isplaćene sve javne dažbine i sve poreske obaveze koje je dužan prema državi.

– Mora da ispunjava i neke posebne uslove koji su propisani pravilnikom, a to se pre svega odnosi, u zavisnosti od vrste proizvodnje, na veličinu poseda – istakao je Radat.

Poljoprivrednicima su za konkurisanje, između ostalog, potrebni – poslovni plan, dozvole, ponude dobavljača, a poljoprivredne savetodavne službe imaju zadatak da ih o svemu tome informišu, te im pomognu u pribavljanju dokumenata.

Samu investiciju, kupovinu mehanizacije, prvo finansira sam poljoprivrednik. Tek onda može da pošalje zahtev da mu se deo uloženog novca vrati. Na povraćaj od 65% mogu da računaju poljoprivrednici mlađi od 40 godina, a na 70% oni koji ulažu u planinskim područjima.

Takođe propisano je da u zavisnosti od veličine poseda zavisi i jačina traktora koji može da se kupi. To znači da, na primer, voćar koji ima pod zasadom od 2 do 10 hektara, može da kupi traktor snage do 60 kilovati. Jači, do 80 kilovati može da nabavi za voćnjak od 10 do 50 hektara, navodi RTS.

 

 

 

Izvor: Ekapija

Ostavite komentar