Edit Content

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

Međunarodna konferencija „Žene u ruralnim područjima i prekogranična saradnja“

Međunarodna konferencija „Žene u ruralnim područjima i prekogranična saradnja“

Novi Sad, 6. mart – U Skupštini AP Vojvodine danas je održana Međunarodna konferencija „Žene u ruralnim područjima i prekogranična saradnja“, posvećena osnaživanju žena u ruralnim područjima i mogućnostima njihovog aktivnijeg učešća u projektima prekogranične saradnje u ovoj oblasti.
Otvarajući ovu konferenciju, u organizaciji Inicijative mladih lidera (AEBR), predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je značaj ovog skupa jer je, kako je rekao, posvećen problemu koji je i važan, i izražen.
„Ova konferencija dotiče tri teme. Jedna je vezana za problematiku ruralnih sredina, druga je vezana za poziciju žena u ruralnim sredinama, a treća za prekograničnu saradnju. Sve tri teme su usko povezane i veoma je važno da se stavi u fokus generisanje projekata koji će sredstvima prekogranične saradnje pokušati da pomognu ženama u ruralnim sredinama”, rekao je Pastor. On je dodao da ruralni prostori predstavljaju značajan deo naše sredine i potrebno je ka njima usmeriti dodatnu energiju, znanje i sredstva.
“U ruralnim sredinama uslovi su teži nego u onim urbanim, a to se dodatno odnosi na život žena. Veoma je značajno podsticati razgovore na ovu temu, permanentno obnavljati i sprovoditi podsticajnu politiku u odnosu na ruralne sredine i žene u njima. Neophodno je da se oko ove teme okupi veliki broj ljudi i institucija i da svi zajedno pokušamo da stvari pomeramo unapred”, naglasio je Pastor.
Koordinatorka Ženske parlamentarne mreže u Skupštini APV Maja Sedlarević istakla je da poseban značaj ove konferencije predstavlja mogućnost informisanje o programima uključivanja žena iz ruralnih sredina i njihovorih organizacija u projekte koji se finasiraju iz fondova Evropske unije, namenjnih prekogračnoj saradnji i ruralnom razvoju.
„Različite grupe žena su na ovaj ili onaj način ugrožene i diskriminisane, ali svakako one iz ruralnih područja najteže žive. Značajno je da one prepoznaju svoju šansu i mogućnosti koje im pružaju fondovi EU, prekogranična saradnja i povezivanje. Isto kao što smo se mi u okviru Ženske parlamentarne mreže okupile oko istog cilja i zajedno radimo na tome, tako i žene iz ruralnih područja udružene mogu mnogo više da urade nego pojedinačno“, istakla je Sedlarević.
Na otvaranju konferencije, prisutnima su se obratili i Ana Milenić, vođa programa za ljudska prava i pitanja rodne ravnopravnosti Delegacije Evropske unije u Srbiji i Sanda Šimić, pomoćnik direktora u Kancelariji za evropske integracije Vlade Republike Srbije.

Izvor: Skupština APV

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *