Edit Content

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

Organska hrana – prilika za našu poljoprivredu

Organska hrana – prilika za našu poljoprivredu

Organskom proizvodnjom hrane u našoj zemlji bavi se oko 2.000 proizvođača na oko 15.000 hektara zemlje. Učešće te proizvodnje u ukupnom zemljištu je još uvek nisko, a iznosi tek 0,44%. Kako tvrdi tvrdi agrarni analitičar i član Odbora SANU za selo Branislav Gulan, tržište bi „progutalo“ svu srpsku organsku hranu. On dodaje da je interesovanje za tu proizvodnju primetno veća svake godine.

Gulan objašnjava da sektor organske proizvodnje ima brz i nezaustavljiv rast i da su potrebe za izvozom tolike da bismo, kada bismo celu Srbiju pokrili organskom hranom, verovatno sve izvezli bez problema.
„Sada najviše izvozimo u zemlje Evropske unije. Vrednost izvoza organskih proizvoda iznosila je u protekloj godini 19.600.000 evra, a gotovo celokupan izvoz organskih proizvoda čini smrznuto i sušeno voće, najviše malina. Najveći izvoz je bio u Nemačku i Holandiju, kao i u Sjedinjene Američke Države“, kaže Gulan.

Raste ponuda hrane organskog porekla

Prema pisanju Dnevnika, Ministarstvo poljoprivrede utvrdilo je spisak ovlašćenih kontrolnih organizacija za kontrolu i sertifikaciju organske proizvodnje u 2017. godini. Kako je objavljeno, te delatnosti obavljaće „Organic control sistem“ iz Subotice i beogradski subjekti TMS CEE, „Control Union Danube“, „Ecocert Balkan“, Centar za ispitivanje namirnica i „Ecovivendi“.

Za organsku biljnu proizvodnju u Evropskoj uniji, ukazuje Gulan, koristi se čak 6,2% poljoprivrednog zemljišta, odnosno oko 11 miliona ha. Površine namenjene organskoj proizvodnji povećale su se u proteklih pet godina, kao i broj poljorprivrednika koji se bave organskom biljnom proizvodnjom.

Branislav Gulan naglašava da srpsko tržište organskim proizvodina raste, pa je u nekim marketima učešće organske hrane u voću i povrću od 5% do čak 25%. Najveće površine u organskoj proizvodnji u prošloj godini bile su pod žitaricama (32%), voćem (22%) i industrijskim biljem (20%). Gulan ističe da se uvezeni organski proizvodi mogu naći pre svega u velikim trgovinskim lancima.

Kvalitet organskih proizvoda je ključ uspeha

Uz konstataciju da su organski proizvodi po pravilu u Srbiji skuplji i da su cene veće, Branislav Gulan ističe i činjenicu da je i kvalitet dobar, ali i da je reč je o hrani koja ne sadrži hemikalije, što mnoge kupce opredeljuje za ove proizvode, bez obzira na cenu, koja je za pojedine artikle i pet puta veća.
On dodaje da je tržište hranom organskog porekla specifično, jer je kvalitet ključ uspeha. Smatra da bi organska hrana mogla da bude odlična prilika za Srbiju u kojoj su individualna gazdinstva suviše mala za ozbiljne količine konvencionalnih proizvoda gde je bitniji kvantitet.

Izvor: Dnevnik.rs

Ostavite komentar