Edit Content

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

Nešto novo za trpezu sa Salaša Idei

Nešto novo za trpezu sa Salaša Idei

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Jegrička, prava prirodna oaza, utočište mnogih zaštićenih i biljnih vrsta, idealno je mesto za odmor od užurbanog načina života, gradske gužve i vreve. Kroz opštinu Temerin protiče dužinom od 18 km, a na mestu gde seče put Temerin – Bečej, predstavlja prirodnu granicu između dve opštine i upravo je tu destinaciji porodica Idei izabrala za svoje sklonište i mesto za nove početke i uspehe. Iz ljubavi prema prirodi i ekologiji, u potrazi za zdravijim načinom života iz grada su prešli u ruralnu sredinu i u bliizini Jegričke osnovali i svoju bazu Salaš Idei. U trenutku kada se donose velike odluke, zasniva porodica, budi svest o sebi i svetu oko sebe, shvata značaj zdravijeg načina života i pravilne ishrane Tanja i Zoltan Idei napravili su veliki preokret, svoja primarna zanimanja arhitekte i vlasnika privatne firme su stavili u drugi plan i opredelili se za bavljenje organskom poljoprivrednom proizvodnjom. Bez previše praktičnog znanja o poljoprivredi, ali sa puno volje i ljubavi su 2015. godine započeli svoju proizvodnju na 2,5 ha.
“Želja mi je da se sortna lista proširi, jer uživam u raznolikosti, a vizija da sve bude prirodno, da imam i životinjsku i biljnu proizvodnju i uspostavim sistem, nalik permakulturi” navodi Zoltan.
Upravo po tome su i prepoznatljivi, raznovrsnost boja i oblika, širok asortiman proizvoda, prosto mami kupce na pijaci da bar priđu, vide čega tu sve ima i pitaju koje su to biljne vrste i kako se pripremaju. I sami uživaju u procesu sakupljanja i očuvanja semena, biljnih vrsta i sorti i značajno im je da su sorte, a ne hibridi kako bi mogli koristiti svoje seme iz godine u godinu.
“Čak i majstori koje trenutno imamo zbog izgradnje pomoćnih objekata, kada ručaju kod nas, čuvaju semena na primer paprike, ne bacaju ih”, kroz smeh govori Tanja.
U ponudi imaju paradajz, bundeve, tikvice, salate, patlidžan i paprike u raznim bojama i oblicima, razne ređe gajene i manje poznate vrste kao što su batat, bamija, rabarbara, artičoka, čičoka, crveni štir, mušmula, lisnati kelj, ricinus, marelice, kao i klasične biljne vrste, koje smo navikli da viđamo na svojoj trpezi, kao što su cvekla, krompir, pasulj, kukuruz šećerac, kupus, krastavac, španat, blitva, luk..
Trude se da im proizvodi budu lepo aranžirani, što zdraviji, pakovani u ekološki prihvatljivu ambalažu (papirne kese, drvene gajbe). Kreativne sposobnosti ovog para dolaze do izražaja kojim god se poslom bavili, pa to nije izuzetak ni u ovom slučaju.
“Rezultati uloženog vremena, truda i rada nisu instant kao u gradu, što ima svoju draž, jer se svemu pridaje veći značaj, cene se druge vrednosti i više se uživa u uspehu, kada se nešto samostalno proizvede”, ističe Zoltan.
Njihovi proizvodi su dostupni u “Organskoj ulici” na Ribljoj pijaci u Novom Sadu i Pijaci organske hrane u Bloku 44 u Beogradu ili se mogu naručiti preko facebook stranice Salaš Idei ili OrganicNet i Zelenoo.com.

Autor: Tanja Stanišin
Foto: Stefan Manja

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_gallery type=“flexslider_fade“ interval=“3″ images=“4337,4338,4333,4340,4339,4334,4335,4336,4341,4342,4343,4344″ onclick=“link_image“ custom_links_target=“_self“ img_size=“1200×800″][/vc_column][/vc_row]

1 Comment

  • Predivni ljudi , kao došli iz raja. Ža tako kratko vreme stvorili su mali raj .Želim im od srca da imaju uvek snage i svesrdnu podršku i da nastavljaju biti primer prirodnog, ljudskog načina života..Rado bi bila učesnik u njihovom radu ..ali to ću izgleda biti samo u mislima i želji..najlepši lep pozdravi od -Zore

Ostavite komentar