Edit Content

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

Profesorka biologije u svetu organske proizvodnje

Profesorka biologije u svetu organske proizvodnje

Aleksandra Plavšić, diplomirana profesorka biologije, na svom gazdinstvu propagira uzgoj povrća i začinskog bilja na organskim osnovamasmatrajući da ovakva hrana treba da bude naša potreba i izbor.

Pogodni prirodni uslovi, usitnjenost poseda, lakši plasman, velike su prednosti organske proizvodnje, koje su prepoznali proizvođači koji se u poslednje vreme sve više opredeljuju za ovaj vid proizvodnje. Ukoliko vodite računa o pravilnoj ishrani i koristite organske proizvode ili ako ste jednostavno zaljubljenik u organsku poljoprivredu, sigurno će vas zanimati priča Aleksandre Plavšić iz Bačke Palanke. Ova dvadesetosmogodišnja devojka, po struci jeste diplomirani profesor biologije, ali je po opredeljenju proizvođač zdravog, neprskanog povrća i začinskog bilja.

Za početak – faza konverzije

Teško je naći posao u struci, a kako su mi biljke velika ljubav, svoje znanje stečeno na fakultetu koristim u ovoj oblasti, proizvodeći povrće i propagirajući zdrav život. Moji roditelji imaju zemlju, a ja sam za sebe odvojila dve parcele, registrovala gazdinstvo i počela zimus sa setvom salate i začinskog bilja. U pitanju je organska proizvodnja, a kako je ovo prva godina, u fazi sam konverzije. Ja sam početnik i zato moji proizvodi do dobijanja sertifikata imaju oznaku „proizvodi iz perioda konverzije„, kako bi potrošači bili dobro informisani„, kaže naša sagovornica.

Rad sa biljkama pričinjava zadovoljstvo

Aleksandra kaže da joj nije teško da seje, rasađuje, kopa, plevi ručno. Naprotiv, rad sa biljkama predstavlja joj zadovoljstvo. „Uživam da se bavim biljkama, to mi je svakodnevni posao. Svi znaju da se prilikom ovakvog načina proizvodnje ne koristi hemija, ali se zato mogu upotrebljavati različiti odvari od koprive ili lekovitih biljaka, najednostavnija i najprirodnija sredstva za zaštitu bilja. Osim toga, biljke se mogu štititi i pravilnom kombinacijom prilikom setve takozvanim sistemom dobrih suseda. U bašti imam dosta lavande, ruzmarina, žalfije, komorača i one štite ostale biljke kao i zemljište„, kaže Aleksandra objašnjavajući kako ima tezgu u Bačkoj Palanci na kojoj svakodnevno prodaje svoje proizvode, a u ovom poslu odličan saradnik joj je i Vladimir Sič iz Pivnica koji se takođe bavi organskom proizvodnjom.

Unapređenje proizvodnje – želja i misija

Aleksandra kaže da ima želju i potrebu da sve podigne na viši nivo kako bi se razvila svest o važnosti zdrave hrane, kako potrošači ne bi obraćali pažnju samo na cenu nego i na činjenicu na koji način je gajeno povrće, ali i da shvate šta je kvalitetna hrana proizvedena na ekološkim principima.

Biću zadovoljna ako ove godine uspešno promovišem povrće iz moje bašte i ako potrošači steknu naviku i poverenje i tako na obostrano zadovoljstvo prepoznaju moj rad i znanje, jer u uslovima današnje savremene proizvodnje treba se dobro potruditi da bi proizveli hranu na način koji se koristio pre nekoliko decenija“, kaže ova mlada poljoprivrednica.

Tokom narednog perioda Aleksandra planira da pored proizvodnje povrća, razvije i proširi proizvodnju začinskog bilja i napominje da će uskoro u jeku sezone svi poštovaoci organske hrane na njenoj tezgi imati bogatiju ponudu.

Autorka: Rada Milišić

Izvor: Agroklub

Ostavite komentar