Edit Content

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

Organska hrana izvozni je adut Srbije

Organska hrana izvozni je adut Srbije

Šveđani, pobornici zdravog načina života, posebno su zainteresovani za organski hranu, što otvara velike mogućnosti za izvoz tih proizvoda iz Srbije na švedsko tržište, istaknuto je na seminaru u PKS.
„Švedska je dugogodišnji i najznačajniji privredni partner Srbiji među skandinavskim zemljama, ali je ekonomska saradnja daleko ispod realnih potreba i mogućnosti dve zemlje“, rekao je Nikola Janković, rukovodilac Centra za bilateralnu saradnju PKS.

Preko Švedske do tržišta EU

Prema podacima Uprave carina Republike Srbije, ukupna robna razmena između Srbije i Švedske u 2015. godini iznosila je 272 miliona dolara. Srbija je prošle godine na tržište Švedske izvezla robu vrednu oko 70 miliona dolara, a najveći udeo u ukupnom izvozu imale su maline 14 odsto. Uvoz iz Švedske iznosio je 202 miliona dolara, a najviše smo uvozili hartiju, karton, proizvode od celuloze i lekove.
„Kada se analizira švedsko tržište potrebno je imati u vidu da je Švedska članica Evropske unije, što znači da pristup njenom tržištu u isto vreme znači i pristup tržištu Unije sa nešto manje od 500 miliona stanovnika i potencijalnih kupaca. Švedska je zemlja visokog životnog standarda, koja poseduje vrhunske tehnologije i čiji stanovnici, koji se odlikuju istančanim i probirljivim ukusom, vole da budu dobro informisani o proizvodu koji im se plasira“, objašnjava Janković.

Organska proizvodnja u Srbiji izvozno je orjentisana

Kako je istaknuto na skupu, iako Srbija raspolaže izuzetnim agro-ekološkim uslovima za organsku proizvodnju, ona do danas nije uspela da se proširi i u skladu sa postojećim uslovima bude adekvatno zastupljena. Organska proizvodnja u Srbiji je izvozno orijentisana i najveće količine ovih proizvoda plasiraju se na inostrana tržišta. Sertifikati koje izdaju većina ovlašćenih kontrolnih organizacija prepoznati su na inostranim tržištima, tako da proizvođači mogu nesmetano da ih izvoze. Iz Srbije se, uglavnom, izvoze sirovi proizvodi. Od organskih proizvoda, iz Srbije u nordijski region najviše se izvozi voće niskog stepena prerade koncentrati voćnih sokova, sušena kupina, višnja, malina kao i smrznuta šljiva. U narednom periodu trebalo bi povećati učešće gotovih proizvoda u izvozu, jer ostvaruju veću dodatu vrednost, saglasni su učesnici seminara „Kako izvoziti u Kraljevinu Švedsku – preduslovi i perspektive“.

Švedski stručnjaci o mogućnostima plasmana organskih proizvoda

Seminar, su 1. juna zajedno organizovali Privredna komora Srbije, Ambasada Kraljevine Švedske u Srbiji, Nacionalni odbor za trgovinu Švedske i Srpsko-švedski poslovni savet, uz podršku Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine. Skup je u Komori okupio stručnjake iz Švedske koji su učesnike seminara upoznali sa opštim i posebnim uslovima, procedurama, regulativama i mogućnostima za plasman organski gajenih proizvoda na švedsko tržište. Učesnici su upoznati sa Programom Evropske unije za ruralni razvoj u Srbiji (IPARD), kojim će Evropska unija u narednih šest godina podržavati razvoj poljoprivrednog sektora u Srbiji.

Izvor: Privredna komora Srbije

Foto: Stefan Manja

Ostavite komentar