Edit Content

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

Udruživanje kao način razvoja organske poljoprivrede

Udruživanje kao način razvoja organske poljoprivrede

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Naselje Čenej nastalo je još u XIII veku grupisanjem više salaša i kao takvo, ono čuva tradiciju i specifičan vojvođanski duh. Njegov položaj na magistralnom putu prema Subotici i udaljenost od svega dvadesetak kilometara od Novog Sada, odgovara vojvođanskom mentalitetu, potrebi za blizinom vojvođanske prestonice i istovremenoj potrebi za seoskom idilom u Panonskoj ravnici, koja ujedno pruža mogućnost bavljenja poljoprivredom na svojoj okućnici, u krugu svoje porodice i bližnjih.

I upravo tu, porodica Letić neguje svoj diverzitet portarskih, voćarskih i ratarskih poljoprivrednih proizvoda. Od povrtarskih biljnih vrsta proizvode krompir, krastavac, tikvice, papriku, boraniju, paradajz, grašak, kupus, blitvu, zelje, rotkvice, azijski miks, motovilac i potočarku, od voćarskih imaju lešnik, dunju, šljivu, breskvu, jabuku i trešnju, a od ratarskih pšenicu. Organski proizvodi sa ovog gazdinstva mogu se kupiti subotom i nedeljom na njihovoj tezgi Ribljoj pijaci, u prodavnici Gea Plant, imaju odličnu saradnju sa Univerexportom, najviše vole direktan kontakt sa potrošačima i povrh svega značajnije količine se prodaju u Beogradu.

-“Potražnja za organskim proizvodima u Srbiji je značajna i sve što se proizvede uglavnom može da se proda. Bilo bi pozitivno da se broj proizvođača poveća kako bismo udruženi ostvarili dovoljne količine za preradu, nastup na tržištu i izvoz u krajnjem slučaju, najbolje gotovih proizvoda, a takođe i kako bismo sami bili značajnije tržište proizvođačima i distributerima semenskog i sadnog materijala, kao i sredstava za zaštitu” – kaže Nada Letić.

Svesna značaja udruživanja gospođa Letić je od 2014. godine i predsednica Udruženja organskih proizvođača „Organski sad – Novi Sad“, njena porodica radi na unapređenju organske poljoprivredne proizvodnje u svim aspektima, sarađuje i udružuje se sa drugim proizvođačima, daje korisne savete i podržava sve one koji tek hoće da započnu svoju organsku proizvodnju, okuplja stručnjake i potrošače od najmlađih do najstarijih. Za kratko vreme delovanja Udruženje je sa Tržnicom sklopilo dogovor o formiranju Ulice organskih proizvođača na najstarijoj pijaci u gradu – Ribljoj pijaci, gde su im se pridružili još dva proizvođača: Gazdinstvo Vlček iz Pivnica i Zoltana Idei iz Temerina. Takođe je zadovoljna saradnjom i podrškom koju im pruža grad Novi Sad.

Ove godine, na Mitinom salašu, na Čeneju održana je manifestacija „Dan organskih farmi”, u vidu prodajno-izložbene pijace, gde su potrošači mogli da bolje upoznaju proizvođače.Pored ponude organskih proizvoda, održane su i radionice edukativnog karaktera za sve koji su želeli da čuju nešto više o organskoj proizvodnji, pri čemu je posebna pažnja bila posvećena najmlađima za koje je organizovana radionica o postupku sadnje proletnjih kultura.

Svojim radom i trudom, Nada i Dejan Letić predstavljaju pozitivan primer vrednih ljudi i dobrih domaćina.

Autorka: Tanja Stanišin
Foto: Stefan Manja

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_gallery type=“flexslider_fade“ interval=“3″ images=“3872,3875,3876,3877,3878,3879,3880,3881,3882,3883,3884,3885,3886,3873″ onclick=“link_image“ custom_links_target=“_self“ img_size=“1200×800″][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar