Edit Content

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

Organska bajka na severu Bačke

Organska bajka na severu Bačke

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Na najsevernijoj tački Srbije, na svega deset minuta vožnje od centra grada Subotice blizu graničnog prelaza sa Mađarskom, nalazi se  idilično vojvođansko selo Kelebija nadaleko poznato po ergeli konja, sa savremenim štalama i muzejom kočija pod jednim krovom, trkačkim stazama, zelenim pašnjacima, cvetnim lejama sa dva veštačka jezera i objektima građenim u pitomom panonskom stilu.

Agroekonomista po struci Jelena Ivović iz Subotice i arheolog Miloš Nedeljković život u gradu zamenili su životom na selu. Jelena kao veliki zaljubljenik u organsku poljoprivredu bila je  prisutna od samog početaka razvoja organske proizvodnje u Srbiji i sa naučnog i sa preduzetničkog aspekta. Jedna je od prvih stipendista Fondacije „Dr Zoran Đinđić“, zahvaljujući kojoj je provela četiri meseca u Nemačkoj na stručnom usavršavanju posvećenom proizvodnji organske hrane. U kompaniji „Bioland markt“, u Berlinu sticala je nova znanja i iskustva iz ove poljoprivrede oblasti, dragocena u misiji proširenja i unapređenja udruženja „Terras“, kao jednog od pionira organske proizvodnje na području bivše Jugoslavije. U “Terras”-u Jelena je bila zaposlena kao projekt menadžer, a sada je član upravnog odbora.

Da ljubav pokreće svet, još jedan je dokaz koji se može videti na primeru Jelene i Miloša, dvoje mladih ljudi koji su se u potrazi za srećom i harmonijom preselili u Kelebiju na Miloševo imanje koje je nasledio od roditelja i započeli živeti u svojoj bajci u selu na severu Bačke. Nakon odluke da se praktično oprobaju u ovoj oblasti započeli su sa plasteničkom proizvodnjom povrća po organskim principima i u skladu sa mogućnostima teže da postepeno razvijaju proizvodnju, uzgajajući veći broj biljnih vrsta. Pored povrtarske proizvodnje, kojom se trenutno bave, s obzirom da je Miloš zaljubljenik u voćarstvo, svoju proizvodnju planiraju da prošire i u tom pravcu.

Bajkovito uređeno gazdinstvo ima sve potencijale da se razvija, bude održivo i da ima zaokružen ciklus proizvodnje. Jelena i Miloš, zasigurno mogu biti primer ostalim mladim ljudima da se znanjem i voljom može mnogo toga uraditi. Pokušajte i vi.

Autori: Tanja Stanišin, Bojan Vojnov

Foto:Stefan Manja [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_gallery type=“flexslider_fade“ interval=“3″ images=“3730,3731,3733,3734,3735,3736,3737,3738,3742,3747,3748,3749,3750″ onclick=“link_image“ custom_links_target=“_self“ img_size=“1200×800″][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar