Edit Content

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

Potpisani sporazumi o saradnji između COPS, CEPOR i Agrosmart

Potpisani sporazumi o saradnji između COPS, CEPOR i Agrosmart

Centar za ekološku proizvodnju i održivi razvoj iz Vukovara (CEPOR), Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS) i Info centar za ruralni razvoj Agrosmart potpisali su u Selenči sporazume o saradnji.

Ove organizacije udružiće snage i kroz zajedničke projekte raditi na popularizaciji i unapređenju organske proizvodnje u Srbiji i Hrvatskoj.

Saradnja COPS-a, CEPOR-a i Agrosmarta započeta je prošle godine, a jučerašnjim potpisima je utemeljena i obogaćena novim idejama i zadacima. Naglašeno je da se nastavljaju započete aktivnosti na zajedničkom razvoju područja sa obe strane Dunava, a u planu su i projekti u okviru Dunavske strategije, te partnersko učešće na konkursima ostalih dostupnih regionalnih i EU fondova.

Predstavnici ovih organizacija ukazali su na to da su interesi i potrebe proizvođača u Srbiji i Hrvatskoj jednaki, da su jednaki i problemi s kojima se „organci“ i oni koji tek počinju da se bave tom vrstom poljoprivrede susreću i da je najbolje rešavati ih koristeći iskustva i kompetencije onih koji u toj branši imaju najviše uspeha. Stoga je prošle godine, po uzoru i modelu COPS-a, osnovana organizacija u Vukovaru – CEPOR. Inicijativa za formiranje Centra za ekološku proizvodnju i održivi razvoj Vukovar krenula je od predstavnika Vukovarsko-srijemske županije, a organizacija je osnovana i stala na noge uz pomoć kompanije „Speskom konsalting“ iz Novog Sada.  

U Vukovarsko-srijemskoj županiji nema puno ekoloških prozvođača ali mnogi poljoprivrednici su iskazali interesovanje za bavljenje ovom vrstom proizvodnje. Trenutno imamo oko 60  poljoprivrednika koji bi bili spremni na saradnju, a cilj nam je da se udruže jer mi kao ravničarski kraj imamo veliki potencijal – kazala je predsednica CEPOR-a Jelena Danilović i dodala da se upravo od COPS-a, lidera organske proizvodnje ne samo u Srbiji već u celom regionu, može najviše naučiti o udruživanju proizvođača.

Ispred Centra za organsku proizvodnju Selenča sporazum je potpisao predsednik udruženja Jozef Gašparovski, a ispred Info centra za ruralni razvoj Agrosmart predsednica Slađana Gluščević.

Potpisivanje je upriličeno na završnoj konferenciji koju su u Selenči organizovali Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO i COPS, povodom završetka projekta “Pomoć u izgradnji kapaciteta i usluga za podršku organske poljoprivrede u Srbiji“.

 

Izvor: Agrosmart

Fotografija: Dejan Cvrkalj

Ostavite komentar