Edit Content

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

Organska proizvodnja zahteva stroga pravila

Organska proizvodnja zahteva stroga pravila

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Organska proizvodnja je sve značajnija u svetu, ne samo zbog dobijanja zdravih i kvalitetnih proizvoda već i zbog sve veće isplativosti, jer se organski proizvodi prodaju po nešto većim cenama nego što su to oni iz konvencionalne proizvodnje.

Međutim, najvažnije je da se proizvođač na vremeinformiše o pravilima koje nalaže ovakva vrsta proizvodnje, ali i da bude spreman na činjenicu da će tek nakon mnogo rada i truda dobiti ono što želi – zdrav, kvalitetan i dobar proizvod. No, kako kažu: „Bez rada nema ni dobitka„.

Stroga pravila organske proizvodnje

Svako ko bude želeo da se bavi ovim poslom moraće da zna sledeće činjenice:

  • Najmanje 95% proizvoda mora biti organsko
  • Ne može se koristiti više od 170kg azota/ha godišnje
  • U voćarstvu period konverzije je tri godine, u ratarstvu i povrtarstvu dve godine
  • Inspekcija dolazi najmanje jednom godišnje kod jednog proizvođača
  • GMO nije dozvoljen ni u jednom procentu kod nas, dok je u zemljama EU dozvoljeno 0,9%
  • Svaki proizvod mora imati određeni znak, tačnije deklaraciju koja predstavlja dokaz da je taj proizvod organskog porekla

Organska proizvodnja zahteva da se strogo poštuju pravila koja nalažu da se ne smeju koristiti mineralna đubriva, ali postoji lista hemijskih sredstava koja su dozvoljena: stajnjak, kompost, krvno brašno, drveni pepeo, strugotina, natrijum hlorid, elementarni sumpor, kameno brašno i glina, troska, šljaka, sirove kalijumove soli, prirodni kalcijum sulfat, magnezijum i kalcijum karbonat.

Pre nego što proizvođač započne bilo kakvu proizvodnju, mora da obrati pažnju na 4 ključne stvari:

  • izbor najpogodnije parcele
  • pravilan odabir vrste/sorte
  • izbor tehlologije gajenja
  • izbor tehnologije prerade (mada se proizvođač može odlučiti da eksploatiše svež proizvod, odmah nakon berbe)

Nakon što se proizvođač odluči na kojoj će parceli i koju sortu gajiti, pristupa se periodu konverzije. To znači da se tek nakon tri godine proizvod može nazvati organskim i tada odgajivač dobija sertifikat da je on organskog porekla.

Zakone i načela izdaje IFOAM

IFOAM – Međunarodna federacija pokreta za organsku proizvodnju izdaje zakone i načela kojih se svako, ko želi da se bavi ovakvom vrstom proizvodnje, mora pridržavati. U suprotom može doći do toga da inspekcija, koja dolazi minimum jednom godišnje kod proizvođača, isključi odgajivača i vrati parcelu na ponovni period konverzije.To bi dovelo do finansijkog gubitka, jer period konverzije podrazumeva malo veće izdatke od onih koji slede nakon njegovog isteka i prelaska na pravu organsku proizvodnju.

Bitno je da parcela bude udaljena od saobraćajnica, fabrika, zagađenih mesta, kao i od konvencionalnih njiva. Ukoliko parcela sa organskim proizvodom bude u blizini neke konvencionalne, može doći do toga da na organski proizvod dospe neki pesticid. Zbog toga se mora voditi računa, ako se jedan proizvođač bavi i jednom i drugom vrstom proizvodnje, da pacele budu udaljene jedna od druge.

Mere zaštite u organskoj proizvodnji

S obzirom da je reč o posebnoj vrsti proizvodnje, ona zahteva i posebne mere, jer se ne mogu koristiti sva hemijska sredstva, pogotovo ne pesticidi koji se koriste pri konvencionalnom gajenju biljaka. U organksoj proizvodnji primenjuju se mere kao što su: plodored, združivanje useva, izbor parcele, đubrenje, vreme setve/sadnje, izbor otpornih sorata, obrada zemljišta. Takođe, podrazumeva se i upotreba bioloških sredstava (korisnih mikroorganizama, predatora, tačnije živih organizama koji ni na koji način neće loše uticati na usev). što se tiče hemijskih mera, one su karakteristične po korišćenju feromonskih klopki, ekstrakata nekih lekovitih ili otrovnih biljaka, ali i nekih hemijskih preparata u ograničenim količinama kao što je to bakarna sol. Ali na kraju je savestan rad čoveka i predanost poslu najvažniji deo organske proizvodnje.

Jako je važno voditi računa o tome koja mera je najefikasnija za usev, kao i da se ona primeni u pravom momentu, jer u suprotnom može doći do problema u proizvodnji. Organska proizvodnja možda zahteva veću predanost, ali se zato proizvodi dobijeni na potpuno zdrav način, čak i pored nešto veće cene, mogu bolje prodati na tržištu, pa će samim tim biti zadovoljni i proizvođač, ali i kupac, jer će dobiti zdrav proizvod visokog kvaliteta.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Izvor: AgroKlub[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]