Edit Content

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

SERTIFIKACIJA 1.800 HEKTARA ZA ORGANSKU PROIZVODNJU U MOKRINU

SERTIFIKACIJA 1.800 HEKTARA ZA ORGANSKU PROIZVODNJU U MOKRINU

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Poljoprivredno preduzeće “Mokrin”, zaključilo je ugovor sa ovlašćenom kontrolnom organizacijom “Organic Control System” iz Subotice o uključenju 1.800 hektara zemljišta u proces kontrole i sertifikacije.

Tako je ovo poljoprivredno gazdinstvo postalo apsolutni lider u Srbiji po površinama uključenim u proces sticanja sertifikata za organsku proizvodnju, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Što se tiče zemljišta namenjenog ratarskoj proizvodnji, u prošloj godini je u celoj Srbiji bilo 2.973 hektara u periodu konverzije, a svega 2.360 hektara je steklo organski status.

Inženjer Vladimir Popov iz preduzeća “Mokrin”, koji je zadužen za primenu rigoroznih mera i postupaka za sticanje organskog sertifikata, rekao je da je to za njega, mladog inženjera poljoprivrede, pre svega velika šansa i izazov, ali da očekuje podršku, pre svega Ministarstva poljoprivrede.

– Nameravamo da otpočnemo sa proizvodnjom organskih žitarica, koje su sve traženije. Inače, strategija Evropske unije je da se do 2020. godine 20% ukupnih poljoprivrednih površina privede organskoj proizvodnji – naglasio je Popov.

Prema njegovim rečima, to preduzeće se neće zadržati samo na ratarskoj proizvodnji, već će zaokružiti proizvodni ciklus osposobljavanjem farme tovne junadi.

– Organsku hranu za junad ćemo sami proizvoditi, a imaćemo i vlastito organsko đubrivo. Naravno, sve to podrazumeva i otvaranje novih radnih mesta. Naša satisfakcija je to što ćemo uskoro biti najveći proizvođač organskog junećeg mesa u Srbiji – kazao je Popov.

Inače, “Mokrin” je uključen u strategiju “Zepter grupe”, koja propagira zdrav život, i naročito zdrav način ishrane.

– Ideju, bezuslovnu finansijsku podršku projektu, i zagarantovan otkup, dao je predsednik kompanije Filip Cepter.

Ta podrška nam garantuje uspeh – istakao je Milan Basara, direktor preduzeća “Mokrin”.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Izvor: RTV[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]