Edit Content

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

Organska proizvodnja u Padeju

Organska proizvodnja u Padeju

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Posetili smo poljoprivredno gazdinstvo Irina Avdalović u mestu Padej, naselju koje se nalazi u severnom delu Banata na ušću Zlatice i reke Tise. Razgovarali smo sa vlasnicom Irinom Avdalović o tome kako se opredelila za organsku proizvodnju, kako izgleda proces uzgajanja organskih proizvoda i kako se pozicionirala na domaćem tržištu.

Nakon školovanja u SAD i Francuskoj, rada u Grčkoj, Irina se priključuje porodičnoj farmi koja se bavi poljoprivredom već duži niz godina. U organskoj proizvodnji je dugo prisutna kao potrošač, pripada generaciji koja se trudi poboljšati kvalitet života u svim segmentima, a preispitivanje izbora namirnica koje se unose u organizam svakako jeste prvi i najvažniji korak posle kojeg je delimično ili potpuno okretanje organskoj hrani neminovno.

Kako je Irina dugogodišnji korisnik organskih proizvoda, svesna svih dobrobiti koje organska hrana pruža, opredeljuje se za organsku proizvodnju 2010-te godine. Biljnoj organskoj proizvodnji pridodaje i farmu ovaca rase Ile de France. Osim kvalitetnog ovčijeg mesa, farma predstavlja i odličan izvor organskog đubriva. U odnosu na goveđe đubrivo, ovčije đubrivo sadrži više organskih materija. Ima skoro duplo više azota, istu količinu fosfora, više kalijuma i više kalcijuma. U Francuskoj ova rasa ovaca uglavnom služi za proizvodnju mesa.[/vc_column_text][vc_gallery type=“nivo“ interval=“0″ images=“2946,2942,2934,2933,2931,2941,2940,2939,2938,2936″ onclick=“link_image“ custom_links_target=“_self“ img_size=“large“][vc_column_text]Pasulj je prva biljna vrsta koju je počela gajiti i najviše vremena i truda je uloženo u njega. Čičoka je trenutno najpopularniji proizvod. U narodu je još zovu i divlji krompir, jerusalemska artičoka. Ukusa je sličnog krompiru – od nje može da se pravi pire i čips, ali može i da se jede sirova u salati. Ideja za uzgoj čičoke je potekla od mogućnosti koriščenja zelenog dela mase za biogas. Čičoka spada u superhranu, sadrži kalcijum, magnezijum, gvožđe, vitamine grupe B, vitamin C, vitamin D i provitamin A. Sjajan je izvor esencijalnih aminokiselina, odnosno aminokiselina koje organizam ne može da proizvede sam. U krtoli čičoke, za razliku od običnog krompira, nema skroba nego inulina, zbog čega je u ishrani koriste osobe obolele od šećerne bolesti – dijabetesa i kao i osobe koje imaju problema sa prekomernom težinom. Šipak se prostire na površini od 1 ha i nalazi se u drugoj godini konverzije. Za sledeću godinu planira proširenje asortimana i uvođenje novih biljnih vrsta kao što su beli luk i bundeva.

Irina je osmislila naziv brenda „orgaNika“ koji je na tržištu više od godinu dana. Kao dete je imala nadimak Nika što joj je dalo inspiraciju za sam naziv brenda. Irina zastupa stav da su žene više za ovakav biznis, jer više obraćaju pažnju na zdravlje i lepotu. Irina konstanto uči u praksi, na terenu, na sajmovima, putem interneta, od agronoma sa kojima sarađuje i zaključuje da su ljudi dosta nepoverljivi prema organskim proizvodima, jer ne znaju u čemu je njihova vrednost. Proizvodi orgaNika mogu se naći u supermarketima kao što su Merkator, Roda, Idea, zatim prodavnicama Aroma i Just Organic. Za Irinu, bavljenje ovim poslom ne podrazumeva samo proizvodnju i prodaju, već uključuje i angažman po pitanju edukacije stanovništva kao i promociju zdravog života, pa smatra da proizvođači treba uporedo da se bave i time, putem sajmova i društvenih mreža.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar