Edit Content

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

U poseti PG Ivan Kucurski iz Vrbasa

U poseti PG Ivan Kucurski iz Vrbasa

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Porodica Kucurski se bavi organskom proizvodnjom od 2006-te godine. Uzgajaju isključivo ratarske kulture kao što su ječam, pšenica, ovas, soja, lucerka i kukuruz. Njihova parcela je površine 5,5 ha i nalazi se u vrbaškom ataru. Ivan je svoju parcelu zaštitio od komšijske parcele, na kojoj se odvija konvencionalna proizvodnja, drvoredom topole. Izbor preduseva zavisi od bioloških osobina biljaka, sklonosti ka istim patogenima i potrebe  za obradom. Pravilo je da biljke koje napadaju iste bolesti i štetočine treba razdvojiti u dužem vremenskom periodu. U plodoredu treba voditi računa i o smenjivanju kultura koje zahtevaju dublju sa onima koje zahtevaju pliću obradu zemljišta. Ozima pšenica zahteva zemljište koje je bogato hranivima pa su odlični predusevi za nju lucerka i ovas. Ječam sporije niče, slabo podnosi zakorovljenost pa ga je preporučljivo gajiti posle useva koji smanjuju zakorovljenost zemljišta. Neke od ratarskih kultura imaju potrebu da se na istu parcelu sade tek nakon 4 ili 5 godina (šećerna repa) pa i o tome treba voditi računa pri izradi plana za plodored. Takođe je potrebno voditi računa i o tome kada se neke kulture skidaju sa parcele da bi se ostavilo dosta vremena za kvalitetnu pripremu zemljišta za sledeću ratarsku kulturu. Kod izrade plodoreda treba pratiti i trenutnu situaciju na tržištu, pa tome treba prilagoditi ratarsku kulturu koju ćemo posejati u toku sledeće sezone.

Ivan praktikuje zelenišno đubrenje i zaoravanje žetvenih ostataka koje ima niz prednosti. Zaoravanjem se biljni ostaci uključuju u proces kruženja organske materije u zemljištu pri čemu dolazi do povećanja mikrobiološke aktivnosti zemljišta, poboljšava se struktura kao i vodno-vazdušne i toplotne osobine zemljišta. Zelenišno đubrivo obogaćuje zemljište pre svega azotom iz zelene mase i pogodan je način održavanja zemljišta tamo gde nema dovoljno stajnjaka. Gajenjem biljaka za zelenišno đubrenje i njihovim zaoravanjem mogu se nadoknaditi organske materije koje nedostaju zemljištu. Zaoravanjem biljaka za zelenišno đubrenje povećava se plodnost i poboljšava struktura zemljišta. Zakorovljenost, a time i količina semena u zemljištu, mogu da se redukuju stručnom primenom zelenišnog đubrenja. Pri tome je važno da na površini zelenišnog đubrenja korov koji raste ne dospe do stadijuma obrazovanja semena.

Porodica Kucurski svoje proizvode prodaje na svom gazdinstvu i zadovoljni su sve većim brojem potrošača organskih žitarica.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_gallery type=“nivo“ interval=“0″ images=“2298,2297,2296,2294″ onclick=“link_image“ custom_links_target=“_self“ img_size=“large“][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar