Edit Content

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

Poljoprivredno gazdinstvo Jasmina Novakov iz Crepaje

Poljoprivredno gazdinstvo Jasmina Novakov iz Crepaje

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Nije nikakva tajna da mnogi proizvođači hrane, u cilju postizanja što većih prinosa, a samim tim i novčanih prihoda, upotrebljavaju veliki broj pesticida koji su opasni po zdravlje. Polazeći od razmišljanja da hrana može da ugrozi zdravlje, ali i da bude lek, porodica Novakov iz Crepaje, odlučila se pre 8 godina, da započne proizvodnju organske hrane. Novakovi su u posao sa organskim proizvodima ušli iz ličnih i zdravstvenih razloga, zbog sina koji boluje od celijakije, u potrazi za zdravom hranom i prirodnim lekovima. Otac Nikica je u međuvremenu ostao bez posla, a kako je od svog oca nasledio 22 hektara zemlje, bilo je prirodno da se okrene poljoprivredi. Porodica Novakov, danas, od nje živi. Nažalost, da bi budžet bio popunjeniji, osim organske imaju delom i konvencionalnu proizvodnju. Na 8 ha imaju sertifikovanu proizvodnju skoro svih vrsta povrća i starih sorti žitarica, za koje kažu da iako imaju nešto manji prinos, nemaju glutena. Ima više fizičkog rada, a sertifikati iziskuju priličan trošak. Od povrtarskih kultura gaje kupus, blitvu, peršun, spanać, papriku, paštrnak, brokoli, zelenu salatu, praziluk, kafiol, mrkvu, kelerabu i cveklu. Od ratarskih su ove godine imali raž. Na njihovoj zemlji, crnici, luk uspeva odlično, šargarepa je nešto sitnija. Trude se da potrošačima ponude zdravo i naoko lepo povrće i da dokažu da to nije nemoguće u organskoj proizvodnji.  Novakovi kažu da je neprocenjivo zdravlje na tanjiru koje servirate svojoj deci. Iako neki poljoprivrednici odustaju od organske proizvodnje, Nikica planira da proširi svoju delatnost na uzgoj pilića i prodaju organskih jaja. Svakog vikenda robu nose na organsku pijacu u Beogradu a imaju i spisak nakupaca koji dolaze u Crepaju i distribuiraju njihovu robu dalje u Vojvodinu i Srbiju.

Zato ukoliko brinete o svom zdravlju i zdravlju svoje porodice opredelite se za organsku hranu, a kada se jednom naviknete na nju više se nikada nećete vratiti na masovno proizvedeno i nezdravo voće, povrće i meso bez pravog ukusa. Naravno da ćete u početku naići na probleme vezane za dostupnost i cenu organske hrane. Međutim, ukoliko se malo potrudite na pijacama i u obližnjim selima i te kako se mogu naći kvalitetni i sveži proizvodi majke prirode. I ne zaboravite da će vam naš pošten i namučen seljak zbog toga biti duboko zahvalan.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar