Edit Content

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

Uz pomoć insekata do zdravijih plodova

Uz pomoć insekata do zdravijih plodova

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Sa sve većim razvijanjem integralne, a naročito organske biljne proizvodnje i težnjom da se smanji upotreba pesticida, uočeno je da određene vrste insekata imaju ogroman uticaj na povećanje prinosa, suzbijanje štetočina, a samim tim i nekih bolesti. Na osnovu toga može se napraviti uslovna podela korisnih insekata (zglavkara) na one koji povećavaju prinose u biljnoj proizvodnji oprašivanjem (bumbari, pčele, solitarne pčele i solitarne ose) i one koji suzbijaju štetne insekte (bubamare, pauci, bogomoljka).

Tako na primer, bumbare se koriste u plastenicima kako bi povećale prinose u povrtarstvu, solitarne pčele u voćnjacima i vrtovima, a bubamare se koriste kako bi suzbile lisne vaši. Uholaže se ubrajaju u korisne stanovnike vrta. Preko dana se kriju u mraku, dok noću izlaze u lov na lisne vaši. Kao sklonište mogu poslužiti okrenute male saksije napunjene drvenim opiljcima.

Koji insekti su korisni?

Bubamare (Coccinelidae) su jedni od najbitnijih predatora na vrtu – i larve i odrasle jedinke bubamarehrane se lisnim vašima, koje često mogu napraviti velike štete, pogotovo na mladom povrću. Ukoliko imate u vrtu dovoljno bubamara, one sasvim uspešno mogu držati pod kontrolom populaciju lisnih vaši. Larva bubamare na dan pojede i do 600 biljnih vaši.

Solitarne pčele, pčele samotarke (Osmia rufa i O. Cornuta) vredni su oprašivači voćnjaka i izležu se u rano proleće kad voćke kreću s cvatnjom (već pri temperaturi od 8-10 stepena), i u prirodi se mogu videti od marta do juna. Učinkovitost pri oprašivanju voćaka jedne ženke solitarne pčele Osmia rufa može se uporediti sa učinkovitošću 120 letačica medonosne pčele Apis mellifera, stoga je solitarna pčela veoma poželjna u svakom voćnjaku.

Kako i sam naziv govori, to su pčele koje ne žive u košnicama kao medonosne pčele, ne roje se, nego žive samostalno i sve rade same. Manje su od medonosnih pčela i miroljubive su – ne bodu. Telo im je prekriveno gustim dlakama, pogotovo na trbuhu, i upravo tu skupljaju polen koji prenose onda u gnezda gde spremaju hranu za svoje potomstvo, a na taj način istovremeno oprašuju i voćke. Zovu se još i pčele zidarice, jer svoja gnezda, gde odlažu jajašca, pregrađuju i zatvaraju blatom. Tokom 10-12 nedelja života ženke aktivno skupljaju polen i polažu jajašca u razne šupljine i pukotine – polažu jedno po jedno jajašce zajedno sa skupljenim polenom kao hranom za potomstvo i pregrađuju tako komoru po komoru u šupljinama. Nakon toga uginu, a iduće se generacije opet izlegu na proleće.

Osolike muve (Syrphidae) često stradaju zbog svoje sličnosti sa osama. Ipak, mogu se prepoznati po tome što imaju samo jedan par krila i oblikom više nalikuju na muvu nego osu. Ne treba ih ubijati jer su vrlo korisne u vrtu – hrane se lisnim vašima koje prave štetu na biljkama, a pritom su i veoma efikasni oprašivači.

Zlatooka ili mrežokrila (Hrizopa), osim lisnim vašima hrani se jajima leptira i grinja te štitastim vašima i resičarkama. Prava je lepotica među insektima – ima vitko zeleno telo, dva para mrežastih krila i velike zlatne oči. U vrtu se mogu videti i mnogi paukovi, neki na mrežama, drugi na zemlji. Oni uništavaju nepoželjne insekte, kao što su muve, komarci, moljci i gusenice i zato ih ne treba dirati.

Kako privući korisne insekte u vrt?

Obezbeđivanjem optimalnih uslova za život korisnim insektima, vrlo brzo će se naseliti u vaš vrt. Pod optimalnim uslovima podrazumeva se sklonište, sigurnost od opasnosti i hrana. U svetu se sve više radi na podizanju posebnih „objekata“ u vrtu, poznatijih pod imenom hoteli za insekte. Ovi „hoteli“ trebalo bi da pruže utočište upravo onim insektima koje želimo u svom vrtu. Postoji mnogo različitih dizajna ovih hotela, ali svi oni ispunjavaju iste uslove.

Tako, bubamare prezimljavaju na mestima gde nema opasnosti od mrazeva, ispod biljnih ostataka, ispod kore ili zemlje, u busenima trave, te se preporučuje da se u ovaj entomološki hotel dodaju šupljikavi elementi kako bi se tamo mogle sakriti preko zime. Ukoliko se gradi kućica specijalno za bubamare, preporuka je da okvir kućice bude crvene boje, jer je dokazano da crvena boja jako privlači bubamare.

Idealna kombinacija za privlačenje solitarnih pčela je kombinacija barske trstike, bambusa, izbušenih drvenih blokova, siporeks blokova i šupljikave cigle. Solitarna pčela leti u radijusu od 200-250 metara od gnezda, pa ako imate veći voćnjak predvidite i više skloništa za solitarne pčele.

Kako izgraditi hotele za insekte?

Izgradnja hotela je prilično jednostavna. Za početak je potrebno postaviti neku vrstu rama ili konstrukcije, koju ćemo ispuniti raznim pogodnim elementima sa rupama u koje se insekti zavlače. U ovu svrhu mogu poslužiti stare cigle i blokovi sa rupama, razni drveni trupci, ostaci od paleta i slično, u kojima se izbuše rupe promera 8-12 cm, šupljikave biljke koje se narežu i poslažu između drvenih blokova (bambus, trska, suncokret, čičak), suva trava, suvo lišće, kora drveta, stari crepovi i ostalo. Što je veća paleta materijala, više vrsta insekata će doći. Poželjno je napraviti i neku vrstu krova, kako bi se onemogućio prodor kiše i snega.

Ovakav hotel je preporučljivo okrenuti ka jugoistoku ili jugozapadu, na čistini, ali opet na dobro zaštićenom delu. Nije dobro ni da se smesti hotel u grmlje, jer će se tako privući mnogo manji broj insekata. Ovako sagrađen hotel, pored svoje primarne namene (smeštaj korisnih insekata), može da ima i veliku estetsku funkciju u vrtu, da ulepša gradske parkove i slično.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Izvor: AgroKlub[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar