Edit Content

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

Nemcima interesantna organska proizvodnja

Nemcima interesantna organska proizvodnja

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški i dr Kurt Mezger, rukovodilac odseka za ruralni razvoj, poljoprivredu, veterinu i hranu nemačke pokrajine Baden-Virtemberg posetili su „Ecoland centar”, koji se u Telečkoj bavi organskom poljoprivrednom proizvodnjom.

Domaćini su gosta iz Nemačke upoznali sa radom i poljoprivrednom proizvodnjom. „Ecoland centar” kao udruženje okuplja poljoprivredne proizvođače koji se bave poljoprivredom na principima organske proizvodnje. Predsednica udruženja Valerija Balint predstavila je planove udruženja, kao dosadašnje rezultate rada.

Organski poljoprivrednici iz Telečke najviše su usmereni upravo na Nemačku, naime njihovi proizvodi izvoze se gotovo isključivo u tu državu. Najpoznatiji proizvod je organska mlevena paprika, koja se pakuje u Telečkoj i tako izvozi. Pored toga proizvodi se organska slačica, koja takođe ima siguran prolaz na nemačko tržište. Osim paprike i slačice, „Ecoland centar” gaji i druge poljoprivredne kulture. Organska proizvodnja se radi na oko stotinu hektara.
– Napravili smo ogledna polja soje, jer nameravamo da proizvodimo genetski nemodifikovanu soju za Nemačku i Austriju, gde imamo mnogo kupaca. Želimo da ispitamo koja sorta najviše odgovara ovom području. Cilj nam je da proizvodimo zdravu hranu. Ovaj projekat radimo za nemačkom vladinom organizacijom „GIZ”. Ova soja će sigurno biti skuplja od obične, ali imamo kome da je prodamo – kazala je Valerija Balint, agronom i članica udruženja poljoprivrednih proizvođača „Ekolend RS”.
– Prošle godine smo radii edukaciju o organskoj poljoprivredi za poljoprivredne proizvođače iz Zapadnobačkog okruga. S obzirom da imamo veliki broj ogleda i dobro iskustvo, radili smo edukaciju za savetodavce iz Repubike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine. I na međunarodnom planu pokušavamo da uradimo što više edukacije da na neki način izbacimo sa naših polja genetski modifikovane biljke. Tako se promoviše i organska proizvodnja – kazao je letos direktor Poljoprivredne stručne službe Sombor Vladimir Sabadoš.
Organske soje na teritoriji Vojvodine nema mnogo, ali je nekoliko poljoprivrednika počela sa konverzijom zemljišta u cilju gajenja organske soje. Što se tiče prinosa, Vladimir Sabadoš je objasnio da nema velike razlike u prinosima između organski i konvencionalno gajene soje, ali da u slučaju organske proizvodnje mora da se uloži više „ručnog rada”, jer je suzbijanje korova uobičajenim preparatima zabranjeno.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Izvor: SOinfo[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar