Edit Content

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

Posetili smo GF Etnos iz Šajkaša

Posetili smo GF Etnos iz Šajkaša

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Fondacija Etnos, osnovana u novembru 2009-te godine, na čelu sa Ružicom Babec, nalazi se 24 km od Novog sada, u mestu Šajkaš. Ciljevi Fondacije Etnos su razvoj ruralnog turizma, ruralne sredine i organske poljoprivrede, promocija zdravog života, organizacija kulturnih, privrednih, turističkih i sportskih manifestacija. Rade na očuvanju i razvoju starih zanata, organizuju akcije za zaštitu životne sredine, čišćenje i ozelenjavanje ugroženih delova naselja, čuvanje flore i faune i unapređenja stanja životne sredine na lokalnom nivou.

Projekat organske bašte je započet još 2011-te godine, po principima projektovanja tradicionalnih organskih bašti prof.dr Branke Lazić. Porodica Babec je tada organske proizvode imala isključivo za sopstvene potrebe, potrebe prijatelja i rođaka, da bi 2013-te godine oni postali dostupni i širem auditorijumu. Kako još uvek nemaju organski status, njihovi proizvodi se mogu poručiti ili nabaviti u prodavnici Moj Salaš na Limanu, u Novom Sadu. Na površini od 2 ha uzgajaju 15 vrsta povrća, a od voća imaju mlad zasad aronije, šljive, breskve, kajsije, jagode i grožđe. Od povrća je najzastupljenija paprika sorte Slonovo uvo, paradajz, beli luk, crni luk, spanać, krompir, karfiol, brokoli, keleraba, pasulj, grašak. Preparate za zaštitu od bolesti i štetočina sami spravljaju na prirodan način od nane, bibera, belog luka, ljute papričice, koprive i nevena. Ružicina ćerka Brankica, master organske proizvodnje na Poljoprivrednom fakultetu u Novom sadu, kaže da je organska proizvodnja dosta zahtevna. Većina plodova ne izgleda onako kako bi trebalo, na oko može da se ne svidi kupcima, pa je potrebno raditi na tome da oni budu lepi onoliko koliko su i ukusni. Brankica kaže da bi najviše trebalo raditi na edukaciji ljudi, da shvate zašto treba jesti zdravstveno bezbednu hranu, a kasnije ćemo nekako, mi proizvođači, uspeti da se ispromovišemo i nađemo svoj put na tržište.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_gallery type=“nivo“ interval=“0″ images=“3069,3070,3071,3072,3073,3074,3075″ onclick=“link_image“ custom_links_target=“_self“ img_size=“full“][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar