Edit Content

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

Terra Madre Serbia 2015.

Terra Madre Serbia 2015.

[vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]Prvi festival “Terra Madre Serbia” koji okuplja male poljoprivredne proizvođače čuvare biodiverziteta i promotere lokalnog razvoja biće održan 30 i 31. oktobra u Futogu uporedo sa 16. Futoškom kupusijadom. Tom prilikom predstaviće se oko 30 proizvođača tradicionalne hrane iz cele Srbije čiji su proizvodi deo projekta Riznica ukusa (Ark of taste).

Tera Madre (majka zemlja) je mreža koju 2004. godine osnovala organizacija Slow food sa ciljem da podrži male proizvođače i poljoprivrednike širom sveta i podigne svest značaju posla koji oni obavljaju, kao i o važnosti očuvanja autentične hrane, tradicije i ruralnog nasleđa.

Najavljujući festival na nedavno održanom sastanku na novosadskom sajmu, organizaciju Slow food predstavio je Bjađo Karano, predsednik konvivijuma za Srbiju. Istakao je da ova organizacija trenutno okuplja 100 hiljada članova iz 160 zemalja i ima 1.300 konvivijuma. Prema njegovim rečima Srbija je prepoznata kao veliki potencijal kada je u pitanju proizvodnja tradicionalne hrane, ali da se mora podići svest o njenoj važnosti, kao i značaju trgovine na lokalnom nivou. Prednosti su višestruke, jer ne samo da se na taj način štedi vreme i novac proizvođača, nego i kupci dobijaju mogućnost da kupe proizvode direktno od onih koji su ih napravili. Ti proizvodi po pravilu sadrže manje veštačkih dodataka hrani i svežiji su od onih koji se industrijski proizvode.

Jedan od projekata Terra madre je i Riznica ukusa. Ovaj projekat podrazumeva mapiranje tradicionalnih proizvoda kojima preti nestajanje, kao i beleženje postupka njihove proizvodnje. Posao sakupljanja ovih podataka na terenu radi novosadski Institut za prehrambene tehnologije, a prema rečima Predraga Ikonića do sada je opisano 50 proizvoda od kojih će, kako se očekuje, barem 30 ući u Riznicu ukusa. Institut je razvio anketni obrazac koji obuhvata istorijske podatke o tome kada je i kako počela proizvodnja nekog proizvoda, unose se podaci o geografskoj oblasti, kao i o riziku od prestanka proizvodnje. Upravo ovi proizvodi naći će se na štandovima Prvog “Terra madre” festivala. Osim što će posetioci moći da ih kupe biće upoznati i sa konceptom važnosti i načina očuvanja tradicionalnih resursa. U tu svrhu organizovaće se brojne radionice za posetioce, ali i za proizvođače koji će se edukovati kako da unaprede proizvodnju, odnosno brendiraju i zaštite svoje proizvode.

Jedan od razloga zašto se ovaj festival organizuje u Futogu je upravo stoga što je tamo sedište prvog vojvođanskog proizvoda koji je dobio oznaku geografskog porekla – Futoškog kupusa. Prema rečima predsednika udruženja “Futoški kupus” Gorana Puače ovaj proizvod je postao prepoznatljiv i tražen ne samo u zemlji nego i u svetu i reper je kako treba da rade i svi drugi proizvođači lokalne kvalitetne hrane. Najavio je da udruženje ulazi i novu etapu aktivnosti i dodao da proizvođači tradicionalnih proizvoda očekuju konstruktivnu podršku lokalnih i državnih institucija kada je u pitanju njihova promocija i očuvanje.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar