Vesti iz Srbije i regiona

avg
10

Još malo vremena za letnju sadnju jagoda

Jagoda je privredno najznačajnija vrsta iz grupe jagodastih voćnih vrsta . Ima mnogo prednosti u odnosu na druge vrste voća. Prvenstvena prednost jagode je u tome što njeni plodovi sazrevaju vrlo rano , rano počne da rađa i daje dobre i stabilne prinose. Zahvaljujući svojim biološkim karakteristikama jagoda se može saditi tokom cele godine. Vreme […]

OPŠIRNIJE
avg
08

Bio-salaš Idei iz Temerina: Doći do semena dug i mukotrpan posao

NOVI SAD: Sve više poljoprivrednika u Srbiji odlučuje se za to da na svojim njivama proizvodi organske proizvode. Ipak, za sada se oni gaje na malim parcelama, u proseku na četiri hektara, a u odnosu na ukupnu površinu koja se obrađuje, pod organskom proizvodnjom je svega 0,4 odsto, što je daleko manje nego u Evropi, […]

OPŠIRNIJE
avg
05

5 razloga zašto treba jesti organsko meso

Organska proizvodnja sa sobom nosi niz ograničenja, težak rad i ulaganje, ali i kvalitet na tržištu. Kada je konkretno reč o organskom mesu postoji veliki broj razloga zašto je ono bolje za ishranu ljudi od mesa dobijenog u konvencionalnoj proizvodnji. Mi smo za vas izdvojili 5 razloga. 1. Organsko meso je zdravije Organsko meso ima veću […]

OPŠIRNIJE
jul
26

Ponuda organskih žitarica

Na prodaju su organske žitarice selektovane i đžakirano u vrećama od 50kg Organski ječam – 9t  po ceni od 36,00 din + pdv Organska pšenica – 2t  po ceni od 36,00 din + pdv  Organska raž – 6t  po ceni od 25,00 din + pdv  Vladimir Vozar 064 230 24 83

OPŠIRNIJE
jun
22

Zašto su važni zaštitni pojasevi u organskoj proizvodnji?

Zaštitno-izolacioni pojasevi u organskoj proizvodnji predstavljaju prostornu izolaciju jedne proizvodne jedinice. To je omogućeno primenom pojasa biljaka između površina sa organskom i konvencionalnom proizvodnjom. Osnovna svrha je da se spreči uticaj primene sintetičkih sredstava, koja se koriste u okruženju. „Zaštitno-izolacioni pojas treba da zauzima rubne delove parcele pod organskom proizvodnjom, kako bi se u potpunosti izolovala od okolnih parcela pod konvencionalnom proizvodnjom“, […]

OPŠIRNIJE
jun
19

Korisni insekti – polinatori

  Insekti oprašivači jedan su od vrlo važnih činilaca opstanka biljnog sveta, ali i živog sveta uopšte. U poslednjih nekoliko godina njihov broj se širom sveta značajno smanjio, a kod pojedinih vrsta to smanjenje je dostiglo čak i dramatične posledice. Razlozi za pojavu masovnog izumiranja pčelinjih društava, koje je registrovanood 2006. godine, na gotovo svim […]

OPŠIRNIJE
maj
30

Ažurirane liste registrovanih sredstava za zaštitu i ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta dozvoljenih u organskoj proizvodnji

Uprava za zaštitu bilja je objavila 29.05. ažurirane liste registrovanih sredstava za zaštitu i ishranu bilja i oplemenjivača zemljista dozvoljenih u organskoj proizvodnji,  na dan 24.05.2018. godine koje su ažurirane tokom poslednjeg sastanka radne grupe formirane u okviru Saveta za organsku proizvodnju koja sa Upravom za zaštitu bilja MPSV aktivno od prošle godine radi na izradi i ažuriranju lista. […]

OPŠIRNIJE
maj
25

Produžen rok do 7.juna za dostavljanje projekata na konkurs NLB banke

NLB banka Beograd je raspisala  1. marta konkurs za najbolje projekte iz oblasti proizvodnje i prerade organske hrane – NLB organik. Po završetku konkursa, će banka dodeliti tri nagrade u vrednosti od 1,5 miliona dinara.Zbog izjednačenosti u kvalitetu projekata i sugestija proizvođača, banka će ove godine tri najbolja projekta nagraditi iznosom od  po 500.000 dinara. Pravo učešća imaju poljoprivredni […]

OPŠIRNIJE
maj
11

Evropski parlament je usvojio novi zakonski okvir EU iz oblasti organske proizvodnje

Tekst nove EU regulative iz oblasti organske proizvodnje je 19.aprila 2018. godine usvojio Evropski parlament. Evropski parlament  je usvojio nove propise EU sa 466 glasova za, 124 protiv i 50 uzdržanih. Cilj novog okvira je da osigura da se u EU uvoze samo visokokvalitetni organski proizvodi. Usvojeni tekst treba da nakon usvajanja od strane Saveta […]

OPŠIRNIJE
maj
05

Evo zašto bi kopriva trebala da bude redovan gost na našoj trpezi

Kopriva (Urtica dioica) je samonikla jestiva biljka, koja raste na zapuštenim mestima i smatra se da je korov. Ova biljka čija je najprepoznatljivija karakteristika to što su joj cvetovi i listovi prekriveni žarnicama, sa neuglednim zelenim cvetom i srcolikim listovima, jedna je od najcenjenijih lekovitih biljaka. Stari Grci i Egipćani su koristili koprivu za masažu […]

OPŠIRNIJE
Page 1 of 22123...20...Poslednja »
VRH