Edit Content

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

Uspešno održani poslovni susreti organskih proizvođača

Uspešno održani poslovni susreti organskih proizvođača

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Velika zainetesovanost proizvođača za organskom proizvodnjom

U okviru 84. tradicionalnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, u utorak 16. maja održan je poslovni susret organskih proizvođača i izložba organskih proizvoda u organizaciji Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede, a uz podršku Privredne komore Vojvodine. Tom prilikom nakon reči dobrodošlice od strane predsednika PKV Boška Vučurevića i menadžera VOK Marije Nikolajev, učešće na okruglom stolu „Podrška organskoj poljoprivredi“ uzeli su: Ivana Simić, generalni sekretar Nacionalne asocijacije za organsku proizvodnju „Serbia organica“, Veljko Jovanović ispred Centra za organsku proizvodnju Privredne komore Srbije, Vladislav Krsmanović, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kao i Saša Bilinović iz Uprave za privredu Grada Novog Sada.

Svoja iskustva kroz zanimljivu prezentaciju o organskoj proizvodnji preneo je Dominik Marion, organski proizvođač i bivši predsednik Nacionalne Federacije za organsku proizvodnju Francuske.

S obzirom na potrebe organskih proizvođača za repromaterijalom koji nije u dovoljnoj meri prisutan na tržištu, članovi VOK-a imali su priliku da čuju trenutne ponude partnerskih firmi. Tako je firma Arum Deč upoznala prisutne sa širokom paletom proizvoda semenskog materijala namenjenih u organskoj proizvodnji, sa akcentom i željom da u narednom periodu odlučno rade na stvaranju novih sorti. Jelena Magoč ispred kompanije Natur Consalting, predstavila je preparate za razgradnju žetvenih ostataka, kao i preparate za folirajnu primenu, dok je firma EcKER d.o.o ovlašćeni zastupnik za uvoz Scarybird-a, repelenta za ptice štetočine predstavila novi način zaštite useva, prenoseći  iskustva iz zemlje i inostranstva. Takođe, svoje mesto za govornicom imala je i Credit Agricole banka sa posebnim programom namenjenim poljoprivrednicima. U poslednjem delu izlaganja prisutnima su se predstavili Prof. dr Ljubinko Jovanović sa Fakulteta ekološke poljoprivrede Educons sa idejama i nastavnim programom za studente, dok je Prof. dr Vladislav Ogranjov predstavio bogatu kolekciju različog vrsta voća, kao i različitih sorti namenjenih isključivo organskoj poljoprivredi, ukazujući na potencijale i mogućnosti u organskoj voćarskoj proizvodnji.

Organska poljoprivreda kako je mnogi smatraju budućim strateškim pravcem razvoja domaćeg agrara, danas, u Srbiji ima zabeleženi porast i to naročito u poslednjih par godina, ali to i dalje čini svega 0,5 % ukupnih poljoprivrednih površina u Srbiji. Vojvođanski klaster organske poljoprivrede kao krovno udruženje tokom tri godine svoga postojanja, uspeo je da stvori stabilnu simbiozu između proizvođača, distributera, partnera i kooperanata u cilju unapređenja poslovanja, ali i povećanja inovativnosti, konkurentnosti i održivosti organske proizvodnje u Vojvodini.

Tako je na drugom po redu poslovnom susretu organskih proizvođača potpisan i memorandum o saradnji između Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede i Privredne komore Vojvodine u nadi daljeg unapređenja razvoja organske proizvodnje u Vojvodini. Pred sam kraj uspešno organizovanog susreta, prisutni su zajedno posetili štand VOK i izložbu organskih proizvoda u hali 1a Novosadskog sajma.

MSc Bojan Vojnov

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=“3″ images=“5344,5345,5346,5347,5348,5349,5350,5351,5352,5353,5354,5365″ img_size=“1200×800″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar