Vesti

avg
17

Organska proizvodnja u službi turizma

Organska proizvodnja u Sremu polako ali sigurno zauzima sve više obradivih površina. Najviše je organskih zasada voća, mada se paori sve više interesuju i za ostale vrste proizvodnje. O prednostima i svim pogodnostima koje donosi organska proizvodnja biće reči i na predstojećoj manifestaciji pod nazivom „Dani otvorenih vrata na farmama„, koja će biti održana 20. […]

OPŠIRNIJE
avg
12

Nešto novo za trpezu sa Salaša Idei

Jegrička, prava prirodna oaza, utočište mnogih zaštićenih i biljnih vrsta, idealno je mesto za odmor od užurbanog načina života, gradske gužve i vreve. Kroz opštinu Temerin protiče dužinom od 18 km, a na mestu gde seče put Temerin - Bečej, predstavlja prirodnu granicu između dve opštine i upravo je tu destinaciji porodica Idei izabrala za [...]
OPŠIRNIJE
avg
10

Najava 10. Foruma o organskoj proizvodnji u Selenči

Deseti, jubilarni Forum o organskoj proizvodnji, koji tradicionalno organizuje Centar za organsku proizvodnju Selenča, održaće se 30. septembra 2016. u Selenči, uz podršku Vlade AP Vojvodine, a u suorganizaciji Poljoprivrednog Univerziteta u Nitri (Slovačka), Evropske mreže preduzetništva (EEN) Srbija i SPESCOM Consulting-a iz Novog Sada. Tema ovogodišnjeg foruma je Pristup izvorima finansiranja za organske proizvođače […]

OPŠIRNIJE
avg
04

Julski smiraj dana u Deliblatskoj peščari

Na svega osam kilometara od Dolova, sela poznatog po dolovima, slatkim štrudlama i domaćem vinu, naići ćete na malo ušuškano naselje pod nazivom Leanka. I baš tu, negde na kraju sveta, održana je i ove godine,od 28. do 31. jula, tradicionalna manifestacija „U smiraj dana“, koja ima za cilj afirmisanje zapadnog dela specijalnog rezervata prirode [...]
OPŠIRNIJE
avg
04

Prirodan uzgoj i suzbijanje bolesti paradajza

Biljke paradajza dobro rastu sa šparglama, celerom, mahunarkama, lukom, peršunom, prazilukom i krompirom. Paradajz nemojte da sadite zajedno sa krastavcima, komoračem, graškom i cveklom. Oko paradajza posadite neven (Calendula) da biste smanjili najezdu belih vaši. Semenu paradajza treba toplota da bi proklijalo. Za rani početak rasta u januaru ili februaru seme treba posejati u korita […]

OPŠIRNIJE
avg
03

Proizvodimo organsko, zbog naše dece!

Na Čeneju, mestu sa velikim brojem starih salaša, Sanja Kuzmanović bavi se povrtarstvom na površini od oko 1 ha. Period konverzije u organsku proizvodnju počeo je 2015. godine, pa su njeni proizvodi i dalje u tom statusu. Proizvodi čak 28 povrtarskih kultura. Odgovarajućim plodoredom i združivanjem useva (spanać i rotkvica, šargarepa i crni luk i [...]
OPŠIRNIJE
avg
02

Organska proizvodnja – veliki profit za male proizvođače

Srbija ima velike pogodnosti za proizvodnju i plasman organskih proizvoda na velika inostrana tržišta. Iako su mogućnosti ogromne i još uvek nedovoljno iskorišćene, sve je više kompanija koji se bave organskom proizvodnjom. Pre šest godina svega 137 proizvođača bilo je u toj branši, dok je 2015. taj broj dostigao skoro 2000, uključujući i kooperante. Organska […]

OPŠIRNIJE
avg
01

Srbiji nedostaje organska semenska proizvodnja

U Srbiji ne postoji proizvodnja organskog semena, što posebno nedostaje povrtarima, pa se ovim poslom posebno bavi Centar za organsku proizvodnju uSelenči. Seme, rasad i sadni materijal koji se upotrebljava u organskoj proizvodnji mora biti proizveden metodama organske proizvodnje odnosno mora imati sertifikat. Ukoliko na tržištu ne postoji sertifikovano seme, rasad i sadni materijal, moguće […]

OPŠIRNIJE
jul
31

Beč dobio digitalnu pijacu s regionalnim dobavljačima

Poljoprivredna komora Beča pokrenula je besplatnu aplikaciju i onlajn platformu na kojoj se nalazi registar od 80 regionalnih proizvođača i trgovaca kako bi građanima olakšali kupovinu sve popularnijih domaćih i organskih poljoprivrednih proizvoda. U „digitalnu pijacu“ uvršteni su direktni prodavaci sa poljoprivrednih gazdinstava, bečke tržnice, prodavnice delikatesa i vinarije. Tražnja kupaca za regionalnim prehrambenim proizvodima […]

OPŠIRNIJE
jul
28

Ružica Babec: Fondacija ETNOS je kreator zdravog načina života – mentalnog i fizičkog

Lepe su noći nad vojvođanskom ravnicom. Ali i zore, podneva i sutoni, sa samo naizgled poznatim slikama i oblicima. Šajkaš (nekada Sentivan), izrastao iz utvrde iz XIII veka, saborno je mesto ljudi pristiglih sa raznih strana, kojima je „bilo potrebno 30 godina da se jedni na druge naviknu, upoznaju i zavole“. U ovu sredinu, izmešanih […]

OPŠIRNIJE
VRH