Edit Content

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

Konferencija o konkurentnosti o kombinovanim modelima za razvoj mikro i male privrede u AP Vojvodini

Konferencija o konkurentnosti o kombinovanim modelima za razvoj mikro i male privrede u AP Vojvodini

Novi Sad, 29. novembar 2017. – Konferencija pod nazivom ,,Podrška malim i srednjim preduzećima, klasterima i inkubatorima sa ciljem unapređenja konkurentnosti privrede AP Vojvodine“ , koju je organizovao Pokrajinski sekretarijata za privredu i turizam u saradnji sa Savetom za razvoj konkurentnosti AP Vojvodine, okupila je danas predstavnike pokrajinskih organa, lokalnih samouprava, privrede, komorskog sistema, univerziteta, klastera, poslovnih inkubatora i organizacija koje pružaju podršku privrednim aktivnostima.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam ovakvim i sličnim okupljanjima želi da na direktniji način poveže predstavnike iz privrede i regionalne organizacije i upozna ih sa savremenim privrednim trendovima Evropske unije i drugih regiona, zajednički identifikuje ključne probleme, pravce razvoja konkurentnosti privrede, kao i mogućnosti izlaska na strana i udaljena tržišta, ali i da definiše mere podrške preduzećima, klasterima i inkubatorima za naredni budžetski period.

Otvarajući skup, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, istakao je da dostizanje stadijuma da početnici u biznisu ne zavise od državne pomoći ili parafinansijskih institucija čiji je osnivač država jeste ideal u savremenim i razvijenim tržišnim privredama.

,,Čak i najrazvijenije i najstabilnije privrede i dalje imaju finansijske podsticaje za domen početničke privrede. Idealne uslove je teško dostići. Trebalo bi uvek preispitivati šta je zapravo konkretna podrška za razvoj novog biznisa. U Vojvodini smo započeli nov startap program, zajedno sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, a razvijamo i model sa Garancijskim fondom, tako da se očekuju konkretni startap programi u narednoj budžetskoj godini“, rekao je Đoković.

Đoković je dodao da je ključ razvoja malog i mikro preduzetništva u kombinaciji sa državnim sredstvima i garancijom od strane komercijalnog bankarskog sektora, odnosno omogućavanju beneficiranih uslova za izlazak na tržište.

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Nenad Grbić, istakao je značaj malih i srednjih preduzeća, napomenuvši da približno oko 99 odsto od ukupno registrovanih privrednih subjekata jesu mala i srednja preduzeća koja čine motor razvoja same privrede i društva.

Govoreći o statusu i poslovnom ambijentu u kome su u poslednjih trideset godina delovala mala i srednja preduzeća, Grbić je istakao da današnja konferencija predstavlja impuls podrške njihovom razvoju, kroz poslovni ambijent koji će uticati na taj pozitivan razvoj, počevši od samog statusa, izvora finansiranja, i podrške u sistemu umrežavanja, klastera ili biznis inkubatora. On je naveo da je neophodno da svaka lokalna samouprava ima biznis inkubator koji nije preskup i nije profitna organizacija, a da opštine treba da pronađu način za pružanje podrške novoformiranim preduzećima.

U okviru skupa studenti završnih godina i postdiplomskih studija upoznali su učesnika sa sopstvenim stanovištem i načinima prevazilaženja pojedinih prepreka, posebno na tržištu rada, kao i sa mogućnostima uključenja u privredne tokove.

Učesnicima su se obratili i predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević, predsednik Saveta za razvoj konkurentnosti AP Vojvodine prof. dr Slobodan Morača i ekspert u oblasti međunarodnog poslovanja Dejvid Periš i drugi.

Dejvidu Perišu je ovom prilikom uručena i zahvalnica o strane Klastera kreativnih industrija Vojvodine i pomoćnika pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, branislava Bandića, za rad, zalaganje i doprinos razvoju konkurentnosti, kako na globalnim tržištima, tako i u regionu.

Ostavite komentar