Edit Content

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

Edukacija ključna za razvoj organske proizvodnje

Edukacija ključna za razvoj organske proizvodnje

Na tribini „Organska poljoprivreda“ rečeno je da je edukacija ruralnog stanovništva ključna za razvoj organske poljoprivrede i biobaštovanstva. Tribinu je organizovalo Udruženja građana „Luka znanja“ iz Novog Sada uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Na ovoj tribini istaknuto je da se loš socio-ekonmski položaj porodica na selu može smanjiti upravo razvojem biobaštovanstva, a koordinatori projekta istakli su će projekat trajati tri meseca.

Projektni menadžer udruženja „Luka znanja“ Andrea Vučinić istakla je da će oktobar i novembar biti najaktivniji meseci za realizaciju projekta, a to su koncipiranje izrade publikacije – priručnika za organsku poljoprivredu, zatim promocija tog priručnika, edukacija kroz priručnik, ali i kroz saradnju sa Zemljoradničkom zadrugom „Sloga“ u Krajišniku, uz saradnju sa medijskim partnerom – novinskom agencijom Tanjug.

Predstavljen je i priručnik o organskoj poljoprivredi pod nazivom „Rasad – organska proizvodnja“, koji će biti značajna pomoć kako polaznicima edukacije, tako i budućim zainteresovanima da pokrenu svoju organsku proizvodnju.

Autorka tog priručnika Branka Lazić istakla je da njena knjiga objašnjava nešto što je najvažnije u povrtarskoj i cvećarskoj proizvodnji pa i u lekovitom začinskom bilju, a to je odgovor na pitanje kako proizvesti seme u najtežim i najsuptilnijim fazama rasta biljke, te kako proizvesti dobru rasad kao osnovu da cela proizvodnja uspe.

„Nekada se govorilo: Ko zna da proizvede rasad paprike, taj je dobar povrtar, ja kažem da ko zna uopšte da proizvede dobar rasad i ko se posveti proizvodnji rasada, a prvo voli biljke, jer je to najvažnije, naučiće sve, ali prvo mora imati veštinu kako sa rukama raditi mnoge stvare jer biljke su često vrlo sitne, neke kao konac, neke kao nit, neke jače, ali treba i te najsitnije savladati“, kazala je Branka Lazić.

Ona je istakla da je taj priručnik namenjen organskim proizvođačima, te da to znači da se primenjuju metode organske poljoprivrede, kao i da je on namenjen svima koji žele da nauče kako da naprave dobar rasad, koji kasnije vodi do dobrog proizvoda.

Kao cilj projekta, uz unapređenje socio-ekonomskog položaja osetljivih kategorija društva i podizanja svesti o značaju i prednostima orgnaske poljoprivrede, navedeno je i dobijanje znanja i alata potrebnog za pokretanje sopstvenog posla. Projekat je namenjen svim građanima, a koordinatori tog projekta ističu da su markirani svi oni koji žele da se bave organskom proizvodnjom.

Izvor: Dnevnik

Ostavite komentar